+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

6 Aralık 2017, 16:53
  defa okundu.

MİMARİ RAPOR


ANA HEDEF

Mimari projemiz öncelikle sürdürülebilir ve üretken yaşam merkezi fikrine dayanıyor. Buradaki amacımız cazip bir eğitim ve çalışma ortamını iç haberleşme ve etkileşim ağı oluşturarak sağlamak ve bunu da iç mekanlar yerine dış mekanlarda harcanabilecek zamanı artırarak yapmak.

Amacımız kolayca fark edilebilir bir yapı tasarlamak ve bunu Merzifonlular için bir buluşma alanı yapmak. Kullanacağımız yapı malzemeleri yerel materyaller ve ürünlerden seçerek ekolojik ayak izini olabildiğince küçük tutacağız. Ayrıca bölgesel kimliği bölgenin tarihi ve kültürel öğelerini yapı bünyesinde barındırarak koruyacağız.

GEOMETRİ

Binanın basit ve sağlam dizaynı ile ön cephesi gün ışığı ve doğanın ferahlığı eşsizce deneyimlenecek bir şekilde camla kaplı inşa edilerek elde edilen eğlenceli bir karakterle harmanlanacak. Var olan bina kadar yeni dizayn edilen merkezi alan da tüm yapının altın bulunan, oturma yerleri ve yeşil alanı ile herkesin dikkatini çeken bir plaza olarak dikkatleri üzerine çekecek.

Bedestenlerdeki dış mekan sosyalleşme alternatiflerini burada da yaşatacağız. Bu nedenle, büyük oranda camla kaplı bir ana giriş sütunlu bir girişin arkasında bulunacak, böylece ziyaretçilerin kar gibi doğa koşullarından korunması ve geleneksel yapının yürüyüş yolları ile artırılması amaçlanacak. Ön cephede, kolonların üstünde batı yönünde bulunacak elementlerin yapı ve dizaynı daha dirençli ve keyifli olacak. Ön cephe elementlerinde insanların dinamik hareketlerine cevap verecek şekilde bir ritim yakalamak amaçlanıyor.

Projeyle bölgesel özellikleri birleştirmek açısından, doğuya ait unsurlar kırılgan ve desenli olarak iki şekilde uygulanacak. Güney doğu bloğunun üst kısmı karanlık ve dar çıkımı vurgulayan boşluklara sahip olacak.

FONKSİYONEL İLİŞKİLER

Yer altı park alanının girişi özenle vurgulanmış ve plaza ile restorana bağlanmıştır. Batı cephesinde ana yaya giriş kapısı insanları güney yollarında yürümeye ve batıdaki civar blokların gelişmesiyle diyagonal sokak yapısının oluşumuna olanak veriyor. Giril iki kapıdan oluşuyor. Bunlardan biri en üst katta ve girişte bulunan ofisler ile alışveriş alanına diğeri ise ikinci kattaki yaşam boyu eğitim merkezine ulaşımı sağlıyor.

Bedesten devri özelliklerini sağlamak açısından zeminde iki adet el sanatları atölyesi sağlam bir yapıyla yer alacak ve bunlar çaprazlama düz bir bağlantıyla bağlı olacaklar. Böylece geleneksel objelerin mistik ve yaşamsal atmosferini ziyaretçiler deneyimleme şansı bulacak.

Yapının merkezinde transparan bir iletişim ve sosyalleşme köprüsü yer alacak. Bu köprünün merdivenli bir alan olarak düşünülebilecek olan ve böylece tüm iç alanda bir yürüyüş yolu sağlayacak bir yer olarak ele alınabilir. Ayrıca bu köprü, içinde bulunduğu alan ile dış mekan yeraltı plazasını bağlayacak şekilde konuşlandırılacak ve ele alınacak.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Yarışma No: 201714
Proje Yeri: Amasya, Merzifon
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Tasarım Ekibi: Yasir Oktay
İlgili Projeler