+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

24 Kasım 2017, 15:07
  defa okundu.

Mimari Rapor

Kütlenin yerleştirilmesinde, bölgede sosyal hareketin olduğu yöne ve etraftaki sokakların potansiyelini arttırmak önemli etken olmuştur. Böylece kütle sokaklar etrafında biçimlenmiştir. Arazinin iç kısmında kalan alanlar ise iç bahçe olarak hem kamusal hem de doğal iklimlendirme amacıyla kullanılmıştır. Zemin katta bulunan dükkanların girişleri sokağa açılmakta ve esnaf ile halkın sağlıklı alışveriş yapmasını amaçlamakta ve aynı zamanda sokak kullanımını kuvvetlendirmektedir. Arazinin doğu cephesindeki halihazırda bulunan yol araç trafiğine kapalı ve meydanla güçlü bir ilişki kurmaktadır. Geri kalan kuzey (giriş cephesi) ve batı cephesi de bu anlamda araç trafiğine kapatılması tarafımızca öngörülmüş ve peyzaj düzenlemeleriyle birlikte bu alanların kullanımı kuvvetlendirilmiştir. Ayrıca tasarımda önemli bir kriter olarak göz önünde bulundurduğumuz kütleyi zeminde sokak iziyle kesip bu yaya için bırakılmış yollar arasında birleştirici ve toparlayıcı bir algı yaratılmıştır. Binanın otopark girişinin de bulunduğu güney cephesi araç trafiğine açık olarak bırakılmıştır. Otopark ve servis girişleri bu alanda çözülmüştür. Binada ulaşımı sağlayan merdivenler ise cephelere yerleştirilmiş, gün ışığından ve hava akımından faydalanması sağlanmıştır.

Kütle yerleşim kararlarında, çevredeki tarihsel doku ve çevre binalar göz önünde bulundurulmuş ve buna göre yükseklikler ayarlanmıştır. İş ve yaşam merkezi olan bu oluşumun açık, yarı kapalı ve kot farklarıyla sosyal buluşma olanakları sağlayan mekanlar için geliştirilmiş yöntemler uygulanmıştır.

Bu anlamda bina ihtiyaç programına göre olabildiğince açık mekan kullanımına olanak sağlamak amacıyla bir takım fonksiyonlar bodruma gömülmüş fakat burada da gerekli ışık ve havalandırma için önlemler alınmıştır. Bodrumda bulunan cam küp çekim noktası olarak tasarlanmıştır. Burası aynı zamanda eğitim bölümleri için ayrı bir karşılama alanı oluşturmakta hem de inşaları alt zemine çekmek için gerekli cazibe alanı sağlamaktadır.

Binanın tasarımında sürdürülebilirlik ön planda tutulmuştur. Doğu cephesindeki yalancı kolonlar, saçakta biriken suyu bodrum kattaki yağmur suyu depolarında biriktirmekte ve bu su etraftaki peyzaj için ayrılan alanların sulanmasını sağlamaktadır. İklim verilerine göre gerekli yalıtım uygulamaları düşünülmüş ve detaylar buna göre çözümlenmiştir. Cephede gerekli ışığın ve havanın alınması için ısı yalıtımlı cam cephe tasarlanmıştır. Yaz aylarında güneş ışınlarının kontrolü için ise cepheye eklenti olarak genişletilmiş metal paneller eklenmiştir. Bu panellerin açıklıkları güneş ışınlarının yoğunluğu, geliş açısı ve iklimsel verilere göre ayarlanmıştır. Bu sayede kışın güneş ışınlarının binada depolanıp, yazın da güneş ışınlarından binayı koruyarak doğal iklimlendirmeye olanak sağlamıştır.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Yarışma No: 201714
Proje Yeri: Merzifon, Amasya
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Yardımcı: Sevde Sağlam, Sinem Uğun
İlgili Projeler