+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

23 Kasım 2017, 14:25
  defa okundu.

MİMARİ RAPOR

Merzifon tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir kent. Bünyesinde barındırdığı tarihi eserlerden; Kara Mustafa Paşa Camii, Saat Kulesi, Bedesten ve Taşhan göze çarpan ve görülmeye-incelenmeye değer eserlerdir.

Bağlı bulunduğu Amasya ilinin fiziki anlamda gelişme sınırlarının bulunması Merzifon'un sanayi ve iş merkezleri anlamında daha ön plana çıkacağı ön görüsünde bulunmamıza neden oluyor. Gelecekte gerek nüfus gerekse sosyo-ekonomik olarak gelişmesi kuvvetle muhtemeldir.

Merzifon iş ve yaşam merkezi genel olarak ticari birimlerin arasında kalmış ve Kara Mustafa Paşa Camii ve Meydanı ile olan ilişkisi bakımında önemli bir lojistiğe sahiptir. Proje önerisi yerin kapasitelerini kullanır ve geçmişten günümüze gelen tarihsel yapıların referansını alarak şekillenir.

Bina tarihsel yapılardan aldığı referansı kullanarak -özellikle de Taşhan ve Bedesten binaları- avlulu bir sistem üzerine kurulmuştur.

Meydandan gelen aksın da etkisi düşünülerek Hal Sokak ile Acıbadem Sokak kesişimi boşaltılmıştır ve bu noktaya prestijli bir lokanta yerleştirilmiştir. Yine meydandan gelen aks dikkate alınarak bu noktadan gelen popülasyona yapı bazında çarpıcı bir etki yaratmak adına konferans kütlesi lokantanın üzerine alınmış ve hem lokantadan hem de üzerindeki kattan kopartılarak bağımsız ve sağır duvarın verdiği etki kullanılmak istenmiştir.

Yapının zemin katında M. Aksoy Sokak üzerinden aldığı aks hal sokağa aktarılmak adına boşluk açılmıştır. Yine Sepetçi Sokak üzerinden gelen yoğunluğun karşılanması için zeminde boşaltma yapılmıştır. Zemin kat kütleden 2 m geri çekilerek yaya sokaklarındaki insanların bazen güneşten bazense yağmurdan korunması için bir sığınma noktası olarak planlandı. Fonksiyonel olarak istenen birimlerin lokasyonunu daha kamusal hale getirmek amacıyla -1 bodrum kat da zemin kat gibi kullanılmak istenmiştir. Avlu -1 bodrum kotuna kadar indirilmiş ve Aksoy Sokak ile Hal Sokak arasındaki bağlantı merdivenler aracılığı ile -1 bodrumdan bağlanmıştır. Ayrıca bu bağlantı zemin katta da köprü yardımı ile sağlanmıştır.

-1 bodrum kat geleneksel esnaf için ayrılmış ve katta lokanta, kafeterya yer alarak katın kamusallığı artırılmıştır. Zemin kat lokanta, kafe, belediye hizmet birimleriyle birlikte ekstradan dükkanlar ile donatılmıştır. Hal Sokak zemin kattan ofis girişi, Aksoy Sokak zemin katından yaşam merkezi girişi alınmıştır.

Yaşam merkezi birinci kata alınış ve konferans bu katta kurgulanmıştır. Gerekli durumlarda konferansın bağımsız çalışması için yaşam merkezi çekirdeği konferans salonu ve eğitim birimleri arasına alınmış ve ikisi arasında gerekli durumlarda set kurması planlanmıştır.

İkinci ve üçüncü kat ofisler için ayrılmıştır. Ofisler genel manada tip olarak kurgulanmaya çalışılmıştır. Bu sayede istek halinde birleştirilmesi ve gerekli kullanım kapasitesine ulaşılması sağlanmıştır.

Yapının çatı örtüsü çevre binaların ve tarihi binaların verdiği referansı kullanarak şekillenmiştir. Kırıklı çatı örtüsü sayesinde yağmur ve kar yükü problemleri de aşılmış olundu. Cephede kullanılan rastlantısal gridal yapı yine tarihi binaların verdiği referanslar sayesinde kurgulanmıştır. Cephede kullanılan malzemelerin yerel olmasına dikkat edilmiştir. Yatay ve dikeydeki çubuklar doğal taş ile kaplanırken pencerelerin kenarlarındaki duvarların derzli beton ya da sıva ile yapılması düşünüldü. Bu malzeme kullanımları ile birlikte maliyet de asgari seviyelerde tutulmuş olundu.

Yapıda sürdürülebilirlik amacıyla çatıdan ve avludan toplanan su depolandı ve geri dönüşümle kullanılması hedeflendi. Yapıda hem avlu sisteminin olması hem de halim rüzgar yönünde genel kütleden koparılan konferansın alt ve üstünden de hava akışı sağlandı. Bu sayede doğal iklimlendirme yapının bir parçası oldu.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Yarışma No: 201714
Proje Yeri: Merzifon, Amasya
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Tasarım Ekibi: Betül Bingöl, Adem Toruk
Danışman: Kasım Polat
İlgili Projeler