+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

24 Kasım 2017, 09:25
  defa okundu.

Mimari Proje Raporu

Yarışma konusu alanı, Merzifon İlçesi merkezinde, ticaret birimleri ile çevrelenmiş, yaya kullanımının yoğun olduğu bir bölgededir. İlçe merkezinin kent dokusu incelendiğinde mevcut kentsel boşlukların nitelikli ve konforlu bir kamusal kullanıma cevap vermediği görülmektedir. Yarışma alanının kent merkezinde bulunması ve imar planında yayalaştırılacak bölgede yer alması Merzifon İş ve Yaşam Merkezi Binası'nın bir kentsel odak oluşturması ve bina ile ilişkili oluşturulacak açık alanların da nitelikli bir kamusal kullanım yaratması hedeflenmiştir.

Bu bağlamda etrafını sarmalayan yoğun kent dokusu içinde Merzifon İş ve Yaşam Merkezi Binası önünde yarattığı meydan ile hem nitelikli bir kamusal kullanıma imkan tanımakta hem de içerisinde yer alan işlevler ile meydanı besleyen fonksiyonları barındırmaktadır.

Oluşturulan yeni meydan etrafındaki yayalaştırılmış sokaklar ile kentin ana ulaşım aksı olan Cumhuriyet Caddesine bağlanmaktadır. Meydan etrafında bulunan mevcut ticari birimler ile Merzifon İş ve Yaşam Merkezi Binası'nın zemin katına yerleştirilen ticari ve kamusal kullanımlar meydana yoğun bir kullanım kazandırmaktadır.

Merzifon İş ve Yaşam Merkezi Binası, bölgenin depremsellik durumu düşünülerek, mevcut imar planında belirtilen kriterlere göre ve ihtiyaç programında belirtilen mekan gereksinimlerine en iyi çözümü sağlamak amacıyla modüler ve kompakt bir kurguda çözülmüştür. Bu sayede iç mekanda oldukça esnek kullanımlara imkan vermektedir.

ÇEKİRDEK VE İŞLEV KURGUSU

Merzifon İş ve Yaşam Merkezi'ne hem oluşturulan yeni meydandan hem de Hal Sokaktan giriş verilmiştir. Meydandan ulaşılan dikey sirkülasyon eğitim birimlerine, Hal sokaktan ulaşılan dikey sirkülasyon ise ticari amaçlı ofislere ulaşımı sağlamaktadır. Çekirdekler farklı işlevlere ulaşımı sağlarken, aynı zamanda bu işlevler arasında kontrollü bir geçişe olanak tanır. Yapıda yer alan sergi salonu ve çok amaçlı salon farklı iki çekirdekten ulaşılarak farklı zamanlarda hem eğitim birimleri, hem ofisler, hem de kentli tarafından kullanılmasına olanak sağlamaktadır.

Zemin katta yer alan ticari birimler gündelik hayatta oldukça sık kullanılan işlevleri barındırmakta, mevcut ticari birimlerin sürekliliğini sağlamakta böylece meydanın sürekli canlı kalmasını sağlamaktadır. Bu ticari birimlerden zemin katta yer alan kafe ve lokanta kütlenin kuzeydoğu köşesinde bulunmakta ve de Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami ile cami güneyindeki kent meydanı ile görsel ilişki kurmaktadır.

1, 2.ve 3. Katta bulunan ofis birimleri uzun süreli kullanıma sahip olacağından güneş ışığından etkin bir şekilde yararlanmak için güney cepheye yerleştirilmiştir. Eğitim birimleri ise proje arazisinin kuzeyinde yer alan eğitim kurumu ile ilişki kurması açısından kuzeye yerleştirilmiştir.

4. katta bulunan çok amaçlı salon güney cephede bulunmaktadır ve gerektiği durumlarda kayar panellerle bölünerek esnek bir kullanıma olanak vermektedir. Sergi salonu ise kuzey cephede bulunmaktadır. Böylece hem sergi salonu için gerekli olan sabit ışık kuzey cepheden alınır hem de meydan ile görsel ilişki kurar. Ayrıca sergi salonu çok amaçlı salon fuayesinin devamı olarak da kullanılabilir. Çok amaçlı salonun geniş açıklıklar istemesi nedeniyle son katta çelik taşıyıcı sistem çözülmüştür.

Ofis birimleri ile eğitim birimleri cephede kullanılan malzemeler ile farklılaştırılmıştır. Güneyde yer alan ofislerin gün ışığından etkin bir şekilde yararlanması için kütle şeffaflaşırken, eğitim birimleri ise bir kabuk altında batı güneşinden korunmuştur. Kütleyi saran kabuğun tasarımı Merzifon'da önemli bir yer teşkil eden dokumacılık ve örgüyü çağrıştıran imgesel algılar aranmıştır.

Kuzey cephede, soğuk iklim olmasından dolayı daha kapalı; güney ve güneybatıda ise kışın güneş ışığını rahat alabilecek cephe tasarlanmıştır. Cephe malzemesi olarak fibercement yapı paneli perfore edilerek kullanılmıştır.

Yapıda havayı içeri çekme, farklı kotlarda, farklı fonksiyonların açık kapalı mekan gereksinimlerini kullanarak sağlanmıştır. Cephede dolu boşluk oranlarını sağlayan çözüm, sosyal amaçlı mekanların, restoran, kafe gibi ünitelerin meydan ile etkileşim sağlayan dışa dönük oylumları ile sağlanmıştır. Bu mekanlar üst katlarda ofislerin balkon ihtiyaçları olan kısımlarda tekrarlanmıştır. Bu boşluklar yapının kentte rastlantısal olarak oluşan dokuyla etkileşim sağlamaktadır.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Yarışma No: 201714
Proje Yeri: Merzifon, Amasya
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
İlgili Projeler