+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

23 Kasım 2017, 08:03
  defa okundu.

Proje Raporu

KENT DİNAMİZMİNİ DESTEKLEYEN BİR GEÇİŞ AVLUSU

Proje, Merzifon eski kent merkezi içerisinde, sit alanına komşu, çağdaş Merzifon merkezine dönüşmekte olan bir alan içinde konumlanmaktadır. Yapı alanı bu bağlamda tarihi Merzifon merkeziyle güncel ve ileriye dönük yeni oluşumlar arasında mekanın eridiği bir "geçiş dokusu" olarak değerlendirilir.

Yapı alanında mevcutta bulunan; ancak değişen kentli ihtiyaçları doğrultusunda yenilenmesi ihtiyacı ortaya çıkan ticaret yapısı kentin eski mimari kimliğini yansıtan tipik bir avlulu yapı örneğidir. Bir geçiş dokusu olarak değerlendirilen yeni yapı içinde bu avlulu yapı kimliği korunmak istenmiştir. Yeni yorumla, Kent kullanıcısını doku içine sızmaya davet eden, yapı içinde bir ışıklık ya da boşluk olmaktan ileri giderek yapıya nüfuz eden, etkin bir "dinamik avlu" kurgusu ortaya çıkmıştır.

Kentliyle etkileşim ön planda tutulmuş, insan odaklı bir yaklaşımla sokağın akışı içeri alınmak istenmiştir. Yeniden üretilen dinamik avluyu destekleyici bir sokulma noktası, arsa içerisinde bir "kamusal boşluk", nispeten yaya akışının daha yoğun olduğu Acıbadem Sokak üzerinde konumlandırılmıştır. Birbirlerini güçlü kılan ve bu sayede yapıya yaşayan bir kimlik kazandıran "dinamik avlu-kamusal boşluk" yaklaşımı ile yapı heyecan verici bir mimari dil kazanmaktadır. Yapıda günlük ihtiyaç programları yanında etkin biçimde yer alan Ofis ve Yaşam Boyu Eğitim Merkezi girişleri ise Sepetçi Sokak üzerine yerleştirilerek "ön cephe" belirlenir.

Trafiğe kapalı yaya aksları üzerinde yer alan kamusal boşlukla yapının fonksiyonel birimlerinin yer aldığı "ön cephe" arasındaki doğrultu üst ölçekte belirtilen eski kent merkeziyle çağdaş merkez arasındaki aksı çizer. Böylelikle hem yapı içinde hem de kent içinde birbirinden beslenen bir hareket sürekliliği sağlanmaktadır.

Sosyokültürel anlamda ön plana çıkan, kullanıcının esas olarak yönlendirildiği birim Yaşam Boyu Eğitim Merkezi "YEM"dir. Bu bağlamda YEM giriş - fuaye alam zemin katta kurgulanması gereken günlük ihtiyaçlar yanında konumlandırılarak kullanıcıyla etkin biçimde iletişime geçen, şeffaf, kolay erişilebilir ve ikonik strüktür özellikleriyle yapının ilgi çeken kütlesi haline gelmektedir.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!
aşırı konsol mimar / 23 Kasım 2017, 09:07
Olmuş bu:)
 
 
Künye
Yarışma No: 201714
Proje Yeri: Merzifon, Amasya
Proje Ofisi: ofis81300
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
İlgili Projeler