+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Moscoso'da Geleneksel Bir Evin Yenilenmesi Projesi

Moscoso'da Geleneksel Bir Evin Yenilenmesi Projesi

8 Eylül 2017, 18:00
  defa okundu.

"Bir proje çoğunlukla hiçlikten bir şey üretir; fakat bazı durumlarda, burada da olduğu gibi, var olan bir şeyi güçlendirmeye çalışılır."

İspanyol mimarlık ofisi LIQE Arquitectura yapılan yenileme projesini şöyle anlatıyor:

Kuzeydeki vadiye bakan balkonuyla, uzun taş bir bina; eğrilmiş, uzun tahta bir kirişin üzerinde, üç cephesi taştan, tek cephesi ahşaptan inşa edilmiş, yükseltilmiş bir kulübe; üç dinin geçit törenlerinin birleştiği sokaktaki büyük haç; taş kolonların üzerine oturan, altından geçerek bahçeye girilen etkileyici bir ambar; ve merkezde, rüzgardan korunan, etrafındaki her şeyin odak noktası olan harman yeri…

Bu sefer proje, yapıyı oluşturan bu elemanların ömrünü, artık kendilerinin ait olmadığı bir dünyaya doğru uzatmak. Ambar ve haç geçmişin izleri olarak kalacaklar. Avlu eve girilen mekan, toplu yapılan aktivitelerin mekanı olacak. 

Artık depo olarak kullanılmayacak kulübe, yatak odasına dönüşecek. Bu amaçla yapıya bir bağlantı elemanı eklendi: evin taş cephesine oturarak transparan ve devamlı bir bağlantı sağlayan, var olan iki pencereyi kaplayan, kulübenin sınırlarını çizen ahşap strüktürlü yeni cepheyi içine alana kadar devam eden bir köprü. Transparanlığı sağlayan tek bir hareket, ışığı, doğal ısıtmayı ve görsel olarak ilişkilenmeyi de getirdi. Geleneksel yapı ile bütünleşmiş olan ek, bütün yapı boyunca, cephelerde devam eden kanatlar yardımıyla işin devamlılığına katkıda bulundu.

Avludaki merdiven evin içine alındı. Granitten kestane ağacına geçen malzeme ile şekillenen merdiven, soğuk dış mekândan içerinin sıcağına geçişi sağladı.

İçerideki üç kayan panel ikinci bir mahremiyet katmanı olarak çalışıyor. Paneller, alt kattaki ahır ve depo alanını anımsatan, betondan tonozların altındaki yemek alanı ve mutfağı ayırıyorlar. Gri tonlarda seramik yer karoları, ahşaptan yapılmış kapı, pencere ve kaplamalarla beraber kullanılarak, yoğun ahşap malzemeli üst kata doğru geçiş yapıyor.

İçerideki geniş bir koridor dışarıdakini tekrar ederken; sürekli bir mekânsal tanımlılık arayışı üzerinden tanımlanıyor. Çatı katındaki ofise giderken, iki kat yüksekliğinde bir mekân üretiliyor; ışık ise zemin kata doğru, transparan döşemeden geçerek devam ediyor. Etrafını çevreleyen bağlantı koridorunun geçirgen olması, eski binanın küçük açıklıklarının aksine, avlunun yatayda eve dahil olmasına izin veriyor.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: İspanya, Moscoso
Proje Ofisi: LIQE arquitectura
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Tasarım Ekibi: Javier Couto Granja
Ana Yüklenici: Hermanos García Carrera
Statik Projesi: Nortap Ingenieros, S.L.
Fotoğraf: Roi Alonso
Proje Bitiş Yılı: 2017
İlgili Projeler