+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, Ahlat Gençlik Kampı Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Ahlat Gençlik Kampı Mimari Proje Yarışması

23 Ağustos 2017, 11:54
  defa okundu.

MİMARİ RAPOR

TASARIM STRATEJİSİ

Önce arazinin çevresi incelendiğinde çevresinin büyük oranda alçak katlı küçük konutlardan oluştuğunu ve sahile yakın olduğunu görüyoruz bu bağlamda burada yapılacak yapının ben buradayım demesi kolay tasarımda dikkat edilen husus. Ben buradayım derken simgesel tarafını nasıl kümbetler, ahlat mezarlıkları simgeselliğini o yere özgün koyuyorsa bu yapıda bağlam çerçevesinde koymalıdır ama büyük oranda da insan ölçeğinde az katlı çevresiyle iklimiyle malzemesiyle uyum içinde olan ve çalışan bir organizma olmalıdır.

Arazi içinden kanallar ve buna yaklaşımlar ve çekmeler alındıktan sonra arazinin üzerinde yerleşime en elverişli parça arazinin batı tarafında stad 2. sokak tarafında kalan alan oluyor. Bu alanın güney tarafında kütle yerleşimi, kuzey tarafında ise spor faaliyetlerinin yapılacağı tesisler düşünülmüş. Bu yerleşim bize güney tarafından gelen hakim rüzgarın oyun sahalarına etkisini engellemiş ve soğuk kış günlerinde daha konforlu bir ortam oluşmasını sağlamıştır aynı zamanda arazinin güney kısmında konumlanan kütlenin Ahlat Adilcevaz yolundan algısını güçlendirip, programa göre ihtiyaç duyulan açık yarı-açık mekanların kapalı mekanlarla ilişkisi sağlanıp spor tesislerinden ayrılması amaçlanmıştır böylece tesisler diğer sosyo-kültürel ve konaklama, yeme-içme alanlarından bağımsız kullanılabilecektir.

Bu masif kütle 2 noktadan merkeze doğru bükülerek birimlerin daha iyi ışık alması sağlanmıştır. Ortaya çıkan farklı mekanlar birbirleri arasında devamlılık ve kolektif kullanım olanağı kazandırmıştır ve tek tarafı açık iç avlular oluşturmuştur. 7 ile 12 metre arasında değişen yapının tüm güney cephesi boyunca ilerleyen saçak hem yazları dik gelen güneşten korunmaya kışları yatay gelen ışınların mekanı aydınlatması ve ısıtması sağlanmıştır. Bu saçak aynı zamanda kapalı mekanları açık mekanlara bağlayan yarı-açık mekanlar oluşturarak farklı ihtiyaç ve iklimsel koşullarda kullanılmasına olanak tanımıştır. Bu saçaklar desteklendiği kolonlar ahlat taşıyla kaplanıp farklı dikdörtgenler şeklinde yapılmıştır. Yapıya güney cephesinde ön bahçe tarafından yaklaşanlar için yana yana tarihi Selçuklu mezar taşlarını anımsatan bir kompozisyon oluşturmuştur. Bu mekan aynı zamanda kışın cam panellerle kapatılarak bir kış bahçesi olarak düşünülmüştür.

Ve son olarak 2 şer katlı 3 adet konaklama birimi eklenir ve en iyi manzara alınacak şekilde kendi içlerinde çeşitli açılarda yerleştirilir, bu parçalı dikdörtgen kütleler zemin katın üzerinden yüzercesine uzanarak hafif ve insan ölçeğiyle uyumlu bir kompozisyon oluşturur. Düşey pencere açıklıkları bulunduğu cephenin güneş görme süresine göre belirlenir maksimum gün ışığından yararlanıp minimum ısıl kazanç sağlamak için. Geri kalan cephe ahlat taşıyla kaplanarak yine iklimsel uyum kışın sıcak yazın soğuk olması sağlanır. Mekanların aynı zamanda ahlat taşlarının düşey doğrultuda kullanılması cephede Selçuk mezar taşlarına referans verir.

Arazinin Ahlat Adilcevaz yolunun güney kısmında bulunan bölümünde istenen program çerçevesinde gridal su boyunca uzanan çelik bir platform düşünülür, bu platformun her iki taraftan da ihtiyaca göre yeni birimler eklemlenebilecek şekilde olması hedefleniyor. Sahil şeridini güney-kuzey doğrultusunda 2 ye ayıracak bir çizgi düşünüldüğünde bu çizginin batı tarafında tamamen profesyonellerin ve sporcuların kullanacağı bölüm doğu tarafında ise daha çok genel kullanıcıların kullanabileceği sosyal alanlar, amfi, cafe ve plaj aktivitelerinin yapılacağı alan olarak düşünülmüştür.

Platformun kuzey tarafı yükseltilerek kapalı mekanlar oluşturulmuştur. Güney kısmında veranda gibi yarı açık ve açık mekanlar düzenlenmiştir. Platformda aşağıya doğru oluşturulan mekanlarda havuz ve denize, plaja doğru inince oturma mekanı amfi tasarlanmıştır. Arazinin doğu tarafında çözülen plajın dışardan kullanımda da uygun olması sağlanmıştır. İskelenin batı tarafı daha çok sporcular ve kanolar için ayrılmıştır, kütlenin hemen kuzeyinde planlanan oyun sahaları hem hakim rüzgarın etkisinden korunmuştur hem de kütle cross ventilation ile doğal olarak havalandırılmıştır. Eklemlenen çatıyla hem yapının güney kısmında yarı açık mekanlar oluşturulmuş hem de yapının kuzeyinde bulunan sahaların tribün kısmının üstü örtülmüştür. Cephede kullanılan ahşap deck yapının hafif ve sıcak olmasına katkıda bulunur.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÜZERİNE

  • Bu bölgede de çokça kullanılan geleneksel toprak esaslı maddeyle dam tipi çatının kaplanmasına benzer bir yöntemle yeşil çatı uygulaması tasarlanmıştır. Yazın maksimum güneş ışınlarından korunma, kışın ise soğuğu minimum alt katlara iletmesi sağlanmıştır.
  • Çapraz havalandırmaya elverişli çift taraflı açık mekanlar tasarlanmıştır ve doğal havalandırma güney-batı yönünden gelen hakim rüzgarla ağlanmıştır.
  • Cephede kullanılan kahverengi ahlat taşıyla yazları serin kışları sıcak olması sağlanmıştır, pencere açıklıkları bulundukları cephenin güneş alma durumuna göre ayarlanmıştır.
  • Yazın direk güneş ışınlarından korunaklı mekan kış döneminde ise kapanabilen cam ile kış bahçesine dönüşür.
Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!
Taha Hacıfazlıoğlu / 25 Ağustos 2017, 14:23
juri yorumu
'Yerleşme ve yapı plastiği stratejisi arsa ile tutarlı ve uyumlu bulunmamıştır. Güney ve kuzeyalanları
arasındaki kopukluk ve açık alanların yeterince irdelenmemiş olması eleştiriimiştir.'

Arsaya yerleşimin kararlarının tamamen güneş,rüzgar,göl,doğal bitki örtüsü gibi iklimsel koşulların ve bağlam,yer,program,nitelikli mekanlar oluşturma zorunluluğu çerçevesinde şekillernmiştir . jürinin bunu anlamayacak kadar sığ bakması düşündürücüdür.Açık alanların üzerinde biraz daha düşünülmesi gerekliydi diğer taraftada.

kuzey-güney aksı boyunca ince uzun bir binanın güneş ışınlarından pek yararlanamayacağı ve kış döneminde güneyden gelen şiddetli rüzgarla birlikte elverişsiz spor yapma koşullarının oluşacağı bir açık alan dereceye girebildiğine göre sadece kırma çatı yaparak ' ıklımsel koşullar göz önününe alınmış' değerlendirmesini jüriden alabilceğiniz için jürinin değerlendirmesi ne kadar yüzeysel olduğu ortada.
 
 
Künye
Yarışma No: 201708
Proje Yeri: Ahlat, Bitlis
Proje Tipi: Yurt, Sosyal Tesis
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Yardımcı: Feyyaz Uygur
İlgili Projeler