Paris-Saclay Üniversitesi Kamusal Toplanma Mekanı

Paris-Saclay Üniversitesi’nin yeni kampüsü içinde gerçekleştirilen proje ile Muoto Architects, birbirinden bağımsız fonksiyonları düşeyde bir araya toplayarak toplum için "kentsel raf" formunda bir buluşma noktası yaratmayı amaçlıyor.

Muoto Architects, projeyi anlatıyor:

Paris-Saclay Üniversitesi’nin yeni kampüsünde yer alan bu kamusal yapıda kapalı ve açık spor tesisleri, restoran, kafeterya, meydan, nakliye araçları için park alanları, bisiklet ve araba yolları gibi çeşitli öğeler bir arada bulunuyor.

Birbiri üstüne yerleştirilmiş farklı etkinliklerle düşey boyutta düzenlenen binada bu fonksiyonlara erişim, birbirinden bağımsız halde bulunan merdivenler aracılığı ile sağlanıyor.

Günün her saatinde tüm kampüs ziyaretçilerinin erişimine açık olan bu yapı, birbirine yakın yaşayan ancak nadiren bir araya gelen toplulukların buluşmasını teşvik eden bir tesis olarak planlandı. Yapıda, genellikle birbirinden bağımsız olan etkinliklerin bir araya toplanması ile herkes için bir buluşma noktasının yaratılması amaçlandı. Restoran, kafeterya ve spor faaliyetleri öğrencilerin, şirket çalışanlarının, öğretmenlerin ve araştırmacıların erişimine açık halde bulunuyor.

Dayanıklı ve uzun ömürlü tekniklerin kullanıldığı yapı, minimal bir strüktür olarak ele alındı. Zaman içinde süreklilik sağlayabilmesi adına karmaşık bakım süreçlerine ihtiyaç duymayacak bir mekanın oluşturulabilmesi için projede teknoloji minimum düzeyde kullanıldı.

Projeye ayrılan düşük bütçeden ötürü, projede detay çalışmaları minimum düzeyde tutuldu. Bu ekonomik yaklaşım, kampüsteki akademik binalarla yaya bağlantısını sağlayan bir meydanın oluşturulması için bütçede bir pay ayrılmasına da olanak tanıdı.

Etiketler

Bir yanıt yazın