+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Yingliang Taş Arşivi

Yingliang Taş Arşivi

14 Temmuz 2017, 11:38
  defa okundu.

Pekin'in Chaoyang bölgesinde Atelier Alter tarafından gerçekleştirilmiş rehabilitasyon projesi ile bir depo alanı, taş işlemenin çeşitliliğinin sergilendiği ve mimarların tasarımlarını taşlarla şekillendireceği taş bir arşiv binasına dönüştü.

Atelier Alter, projeyi anlatıyor:

En ilkel yapı malzemesi olan taş, itibar ve otantikliği beraberinde getirse de, inşaatın görsel anlamda giderek daha baskın hale gelmesi ile taşlar daha hafif ve cilalı olmak üzere hazırlanır hale geldi. Yavaş yavaş diğer malzemelerin taşın yerini alması ile, taşlardaki ruh kaybolmuş gibi görünüyor. Bu proje ise, modern inşaat süreçleri için bir eleştiri önerme kaygısı taşıyor.

En kabasından en incesine taşın işlenmesi süreci, dağlardan muazzam hacimlerde gelen kübik doğal taşların kesilmesi ile başlar. Bizim projemiz de bu düşünce üzerinden, yedi metrelik yüksek bir depo alanını bütün bir taş parçası olarak hayal ederek başladı.

Açısal plakalarla hacim dikkatlice incelenerek, katı ve boşluklu alanlar yaratıldı. Katı alanlar sergi, toplantı ve arşiv bölümleri için kullanılır iken, boşluklar ise sirkülasyona katıldı.

Üç katmanlı taş raflı duvarlar, alanda taş işleme üzerine bir anlatı oluşturmak için dıştan içe doğru uzanıyor. Raflarda kullanılan taşlar, taş işlemenin farklı aşamalarından geri dönüştürülmüş malzemelerden seçildi.

Mimariyi sokaktan ayıran ilk katman, taş ocağında kalan taşlardan kesilen on santimetrelik binlerce küpten yapılmış delikli bir duvar. Delikli taş duvarlarda açılan üç adet ikizkenar şekil giriş kapısını, tepe penceresini ve restorana açılan kapıyı oluşturuyor.

Delikli ve mevcut duvar arasında, alana aydınlık ve esinti getiren bir bahçe bulunuyor.

Taş rafların ikinci katmanı, mevcut duvarın içinden ayrı bir alan yaratarak, ziyaretçileri galeriye girmeye hazırlayan bir geçiş mekanı oluşturuyor. İkinci katmandaki dışa eğik taş raf, ölçülü kesilmiş taşların istiflenmesinden oluşuyor. Keski izleri ve taşın pürüzlü yüzeyi, malzemenin canlılığını açığa çıkarıyor.

Üçüncü katman ise, çift katlı galeri alanı içerisindeki sergi alanını, toplantı salonu ve taş arşivi birbirinden ayıran zikzaklı bir taş paravandan meydana geliyor. Taş paravan, çelik kaynaklı bir strüktür arasında kayan küçük kaplama taşı plakalarından yapıldı. Üst ve alt kattaki alanlar, taş paravan ile aynı anda birbirine bağlanıp ayrılıyor.

Malzeme işleme süreci, mimarinin iç mantığını etkilerken, mimari de malzemenin yeniden yorumlanması halini alıyor. Biz ise yerel işçilik boyutuna dayalı yeni inşaat yöntemleri icat ederek, mimarlık ölçeği ile işin detay ölçeği arasında bir tutarlılık bulmaya çalışıyoruz. Taşın orijinalliğini yeni bir şekilde yansıtabilmek için çelik ve taş konstrüksiyonunu perforasyon, süspansiyon ve eğim ile birleştiriyoruz. Böylece taş, bir yandan gösterinin arka planında iken ana konu haline geliyor.

Projede küçük restoran, bar ve cafe galerinin yanında konumlandırıldı. Yemek alanı bir kütüphane ve bir iç avlu ile zenginleştirildi. Mekanın mobilyaları ve aydınlatması cilalanmış döşeme levhaları ve süper ince kompleks taş kaplamalar ile tasarlandı. Parametrik olarak düzenlenmiş levhalardan yapılmış bir taş zemin ile bu üç alan bir araya getirildi.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Pekin, Chaoyang
Proje Ofisi: Atelier Alter
Tasarım Ekibi: Kai Qin, Zhenwei Li, Dehu Du, Tongwei Liu
Peyzaj Mimarlığı: Xiaojun Bu, Dehu Du
Proje Yöneticisi: Xiaojun Bu, Yingfan Zhang
Statik Projesi: Jie Jin, Zhe Li, Wei Li, Ming Cheng
Mekanik Projesi: Jie Jin, Ming Cheng, Wei Li, Zhe Li
Elektrik Projesi: Jie Jin, Zhe Li, Wei Li, Ming Cheng
Tesisat Projesi: Jie Jin, Zhe Li, Wei Li, Ming Cheng
Proje Bitiş Yılı: 2016
Toplam İnşaat Alanı: 472 m²
Proje Maliyeti: 427,560 $
İlgili Projeler