Edirne Adliye Binası Tasarımı

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Fevzi Aydemir'in, Yrd.Doç.Dr. İsmet Osmanoğlu yürütücülüğünde, Mimari Proje 5 dersi kapsamında hazırladığı "Adliye Binası" konulu öğrenci projesi.

Kentin çizgisel aksında yer alan tasarım, kentin cazibe merkezleriyle çevrelenmiş olup mevcut DSİ arazisi üzerinde konumlanmaktadır. Kentin siluetine saygı açısından enine uzanan formu kat farklarını özümseyen bir kabukla örtülmüştür. Böylece kent bütünlüğüne katkı sağlayacak hale gelmiştir. İdari yapı niteliğinde olmasından dolayı ilerleyen zamanlarda ihtiyaca bağlı olarak genişlemeye ve eklere olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Arazi kararları alınırken yaya aksının yoğun olduğu bölgeye yönelim sağlayarak giriş ve meydanlaşma dikkate alındı. Yaya sirkülasyonu izi kendine özgü biçimde salınım yaparak tasarım içinde kullanıldı. Ayrıca arazinin kalan kısmı, yapının iki kola ayrılabilen tasarım anlayışı ile ilerleyen zamanlarda ihtiyaç duyulan genişlemelere olanak sağlayacak şekilde bırakıldı.

Giriş katı tasarımında kuzeydoğu cephesi halk girişi, duruşma salonları, kalem, hakim ve dinlenme odalarına ayrılmıştır. Duruşma salonuna girişler hakim, halk ve tutuklu olarak 3 ayrı yerde planlanmıştır. Duruşma salonu cephede çıkıntı yaparak cepheyi hareketlendirmiş, aynı zamanda yapı içinde bekleme alanları oluşturmuştur. Güneybatı cephesi ağır ceza mahkemeleri, konferans salonu, ön bürolar, banka, ptt, kafeterya, icra açık ofisi, adli tıp, seçim kurulu, başkanlıklar ve adliye birimlerine ayrılmıştır. İdari Giriş bu cephede yer almaktadır. Atrium boşluğu zeminde büfeler, dinlenme alanları ve açık çalışma alanları ile değerlendirilmiştir.

1.kat planı kuzeydoğu cephesinde zemin kattaki mahkeme birimleri ile aynı niteliktedir. Güneybatı cephesi savcı odaları, kalem odaları, büro odaları, stajyer ve toplantı odası, cumhuriyet başsavcısı odası, müfettiş odası birimlerine ayrılmıştır. İki katta da genel kullanıma açık ıslak hacimler bu cephede yer almaktadır. Özel birimlerin kendine ait ıslak hacimleri mevcuttur. İki kolun da uç kısımlarını birleştiren ve atrium boşluğunun çizgisini oluşturan mekanlar iki katta ve iki uçta yer alan avukat bekleme odası ve kütüphane ve çalışma odasıdır.

Bodrum katı, otopark, tutuklu girişi, tutuklu hücreleri, arşiv, depo, sığınak, ısıtma birimleri, tesisatçı odası, jeneratör, su deposu, elektrik odası, mescit birimlerine ayrılmıştır.

En üst kat ise idari, halk ve makam yemekhaneleri, mutfak, kiler, personel dinlenme alanlarına ayrılmıştır.

Proje idari binaların soğukluğuna karşı amorf bir form ile halkı yapının içinde ve etrafında yer almasını, ve arazi bütünlüğünün yapıya gelecekler eklerle bozulmadan süregelmesini hedeflemiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın