İzmit Kongre ve Kültür Merkezi

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Safa Meral'ın D Grubu Bitirme Projesi kapsamında hazırladığı kongre ve kültür merkezi.

RAPOR:

  • Proje alanı D100 ve kıyı arasında sıkışmış durumda olan, belediye, Ncity ve kültür merkezine hizmet veren bir otopark işlevi görmektedir. İzmit için değerli bir olgu olan kıyının büyük bir otoparkla işlevlendirilmesi, geniş bir kesite sahip olan D100’ün kıyıya ulaşımda set olması, üst geçit köprülerinin odaklar arasındaki bağlantıyı sağlamada yetersiz kalması, bölgenin merkezi konumda yer almasına karşın proje alanın işleksizliğinde önemli birer rol oynamaktadır.
  • Bu doğrultuda ifade edildiği üzere D100’ün iki yakası arasındaki bağlantıyı sağlamada yetersiz ve kılcal kalan Mimar Sinan Üst Geçit Köprüsü mevcut konumdan farklı bir konumda Cumhuriyet Parkı’ndan başlayan ve bu aksı kıyıya taşıyan yeşil ve geniş bir köprü olarak düşünülmüştür.
  • Tasarım, önemli bir girdi oluşturan bu köprü doğrultusunda yerleştirilen ızgara sistem üzerinde gerçekleştirilmiştir.
  • Kıyıda önemli bir alanı işgal eden ve görüntü açısından kirlilik oluşturan otopark, D100 tarafına, geriye çekilerek üzeri dikdörtgen plakla örtülmüştür. Köprüyle entegre olarak düşünülen bu alan bir kamusal meydan işlevinde düşünülmüştür.
  • Yerleşimler ise ızgara sistem üzerinde bir avlu mantığı çerçevesinde şekillenmiştir. Kamusal meydandan avluya açılan avludan kıyıya ve diğer odak noktalara dağılan bir akış kurgulanmıştır.
  • Avlu, yeri geldiğinde açık hava sahnesine dönüşebilecek ve amfi görevi de görebilecek olan merdivenlerle entegre olarak çalışmaktadır. Ayrıca belediye, Ncity ve Sabancı Kültür Merkezi’nin kıyıya bakan alanında bir kent park önerilmektedir.
Etiketler

Bir yanıt yazın