+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Sürdürülebilir Balıkçı Limanı Projesi

Sürdürülebilir Balıkçı Limanı Projesi

14 Haziran 2017, 07:31
  defa okundu.

Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Abdulkadir Öztürk'ün 2017 Bahar Yarıyılı 4. Dönem projesi.

Proje, İzmir'in güneyinde, İzmir-Aydın karayolu üzerinde Roma ve Yunan medeniyetlerinin esintisini içeren Efes Antik Kenti'nin 6 km batısında konumlanmaktadır. Yıllık yaklaşık iki milyon ziyaretçi ağırlayan Efes Antik Kenti projenin konumu açısından oldukça önemlidir. Selçuk ilçesinin denize en yakın noktasında (8km.) doğal olarak oluşan balıkçı barınağının oluşturduğu olumsuz koşulları gidermek ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak teknik birimler tasarlamak hedeflenmiştir. Ayrıca yöre halkının ve turistlerin eğlenceli vakit geçirebileceği tatlı su üzerine havuz ve balık satış yerleriyle ilişkili 'Kendin pişir kendin ye' alanları tasarlanmıştır.

Balıkçıların denizde oluşturdukları dalgalar projenin ana konseptini oluşturmaktadır. Mezat alanının taşıyıcı strüktürü ise balık kılçığından ilham alınarak tasarlanmıştır. Dere üzerine belirli aralıklarla yerleştirilen vakumlu çöp kutularıyla nehrin getirdiği katı atıkların hem sürdürülebilirliği sağlanıyor hem de görüntü kirliliği yok ediliyor. Ayrıca suyu kimyasal maddelerle arıtmak yerine çeşitli bitkilerle doğal olarak temizlemek amaçlanmıştır. Tekne trafiğinin yoğun olduğu yol güzergâhına taşıyıcı anlamında birbirinden bağımsız çalışan, kapandığı zaman yaya köprüsü olan her parçası ortalama 15x40 kesitli hareketli bir köprü tasarlandı.

Ağırlık merkezine göre hareket eden bu modüler köprü strüktürü ile işlevsellik sağlanırken alt kısmındaki hareketli dalga tasarımıyla da görsel anlamda hareketlilik sağlanmaktadır. Rekreasyon alanlarıyla farklı yaş gruplarından insanlar için yeni bir toplanma alanı oluşturmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda insanlar için doğa ile uyumlu sürdürülebilir mekânlar oluşturulmuştur.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Proje Yeri: İzmir
Tasarım Ekibi: Abdulkadir Öztürk
İlgili Projeler