Lefkoşa Otobüs Terminal Kompleksi

Lefke Avrupa Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Ufuk Ezer'in 2016-2017 bahar yarıyılı projesi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Lefkoşa bölgesinde yer alan mevcut terminal alanının yeniden düzenlenmesi ve bu alana hizmet eden kafe, alışveriş alanları gibi destek birimlerinin de tasarlanmayı beklediği komplekste şehre çağdaş mimari kriterler ile örtüşen terminal kompleksi kazandırmak hedeflenmiştir.

Proje Alanı Şehit Mehmet Munir Mustafa Caddesi ile Atatürk Caddesi kesişiminde yer almaktadır. Eski terminalin de bulunduğu yerde düzensiz giriş çıkışlar düzeltilerek yeni bir yönelmeye gidilmiştir. Şehit Mehmet Mustafa Caddesi yaya aksı bakımından birincil, Atatürk Caddesi ikincil konumdadır. Birincil yaya trafiği düşünülerek binanın önündeki kent meydanından ana giriş, Atatürk Caddesi’nden ise daha içeride kalan bir giriş ile yayaların kompleksin içerisine alınması hedeflenmiştir.

Proje alanına öneri olarak Doğu-Batı Aksını ikiye bölen lineer terminal kütlesi ile Kuzey-Güney aksında AVM kompleksi düşünülmüştür. Yapının işleyiş planında Kuzey yönü (Atatürk Caddesi önü) Lefke-Güzelyurt-Girne hattına hizmet eden otobüs peronları, Güney yönü ise Magosa-Karpaz hattına hizmet eden otobüs peronları olarak düşünülmüştür.

Terminal alanı içerisinde toplam bir alan elde etme çabası iç mekanların oluşumunda etkin olarak rol oynamıştır. İki hattan da gelen yolcular için orta alanda bilet gişeleri, araç kiralama ofisleri ve kargo ofisleri yer almaktadır. Üst katta ise fast food alanları ile sosyal alanlar oluşturulmuş ve yolcular için ferah bekleme alanları oluşturulmuştur.

Kompleksin Batı bölümünde kamusal meydan tasarlanmış ve burası içerisinde restoran, kafeterya ve ticari alanlarla desteklenerek bu kompleksin sadece terminal kullanıcıları için değil bölge halkının da yararlanabileceği mekanlar elde edilmiştir.

Sonuç olarak; kentle bir bütün içerisinde olan halkın sosyal kullanımını da ön planda tutan tasarım hedeflenmiş, yarı saydam bir çelik örtü ile kente simgesel bir değer oluşturulmuştur. Fonksiyonel ve simgesel bir yapı olan bu kompleks bunlarla beraber yolcuların bekleme sürelerinde vakit geçirebilecekleri olanakları sunan sosyal bir yapı niteliğini taşımaktadır.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın