Katılımcı, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

Katılımcı, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

PROJE RAPORU

Geçmişten bugüne birçok tarihi olaya tanıklık yapmış sanat, kültür ve tarihi ruha sahip olan Bakırköy zaman içerisinde tarihi dokunun tahrip edilmesi ve ticari dokunun bölgede yoğunlaşmasıyla, özgün kimliğini yitirmektedir. Bakırköy’ün en işlek aksı olan Ebuzziya Caddesi; Cumhuriyet Meydanı’yla sahili birbirine bağlamaktadır. Cumhuriyet Meydanı’yla başlayan yaya aksı İstanbul Caddesi’nden gelen araç trafiği ile karşılaşarak büyük bir trafik karmaşası oluşturmaktadır. Bu karmaşanın ortadan kaldırılması için Ebuzziya Caddesi araç trafiğine kapatılmıştır.

Tasarım alanının doğu ve batısında bulunan kiliseler alanın yüksek katlı yapılarla çevrilmesi nedeniyle tarihi dokusunu hissettirememektedir. Kiliselerin ferahlatıcı etkisiyle birleşen ve yaya yoğunluğunun fazla olduğu alan, kentliyi şehir karmaşasından kurtaran bir meydan olarak tasarlanmıştır. Tasarım alanının doğusunda bulunan etkinlik noktası Bakırköy’ün yoğun kültürel-sanatsal ruhunu ortaya çıkarmaya yönelik biçimde kurgulanmıştır. Oluşturulan meydan aynı zamanda cumhuriyet Meydanı’ndan gelen yaya yoğunluğunu karşılamaktadır.

MEYDAN
Bakırköy’ün zengin kültürel birikiminin kentliyle buluşması için bir sergi alanı düşünülmüştür. Meydanın Güneybatısında, Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi’nin arkasından kalan özel Dadyan Ermeni ilk ve ortaokulu kalıcı tarihi Bakırköy sergisi olarak işlevlendirilmiştir. Aynı zamanda kilisenin meydana bakan duvarları da sergi elemanı olarak kullanılmıştır. Meydanın tüm noktalarına hakim olan ve sergiyle bütünleşen noktada Cumhuriyet Meydanı’ndaki heykelle ilişki kurması düşünülerek Özgür Kadın heykeli sergilenmektedir. Meydanda bulunan sergi aksı etkinlik noktasındaki sergiyle bütünleşmektedir. Meydan gündelik yaşamı zenginleştiren, kent mobilyaları ile toplanma ve vakit geçirme mekanı olarak tasarlanmıştır. Meydanda başlayan kent mobilyaları Ebuzziya Caddesi boyunca devam etmektedir. Mobilyalar insanlara dinlenme ve iletişim alanları sağlamaktadır.

ETKİNLİK NOKTASI
Etkinlik alanı toplumun heterojen yapısını ortak bir paydada kesiştirecek alanlarla donatılmıştır. Alandaki organizasyon Bakırköy’ün sanatsal geçmişini yansıtacak şekilde sahne konsepti etrafında şekillenen kütüphane, sergi, atölyeler ve oyun alanlarından oluşmaktadır. Oluşturulan sahne alanın her noktasından algılanacak şekilde konumlandırılmıştır. Alanda bulunan kot farkı kullanılarak basamaklı seyir alanları oluşturulmuştur.

Makro ölçekte bakıldığında gözlemlenen yeşil alan eksikliği, alanda bulunan ağaçların önemli bir tasarım girdisi olmasına neden olmuştur. Atölyelerin mekan organizasyonu korunacak ağaçları içine alacak şekilde tasarlanmıştır. Atölyeler insan ilişkilerini güçlendirecek şekilde işlevlendirilmiştir.

Yoğun sirkülasyondan ve sesten izole edilen kütüphane kolonlarla yükseltilerek alt katında yarı açık bir sergi alanı oluşturulmuştur. Oluşturulan sergi alanı meydandan gelen sergi aksını karşılayarak kısmi duvarlarla kültürel bir gezinti sağlamaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın