Katılımcı, eVolo 2017 Skyscraper Competition

Katılımcı, eVolo 2017 Skyscraper Competition

WaterAirSpace/Life Station

YAŞAM İSTASYONU

Yaşam haklarının müdahale edildiği bugünlerde, birçok bilimsel araştırmalar yeni yaşam kolonileri oluşturmak üzerinedir. Bu tasarım ise gelecekteki yaşam koşulları dönemlerinde ölümleri önlemek için geliştirilmiş çok yönlü ve esnek bir yapıdır. Bozulmuş alanlara yardım eden ve yeni bir yaşam alanı oluşturan bu yapı, esnek tasarımı ile birçok koşula uyum sağlar.

DÜNYA SORUNU

Dünyadaki en temel sorunların çözümü olacak tasarım, insanı odak noktası olarak belirledi. Dünyayı anlamlı kılan insan onu yok etmeye devam etmektedir. Nüfus artışı ve hammaddeye olan ihtiyaç, kirlilik ile kendisini ve doğayı yok etmektedir. Toplumların bu yok edilişe karşı yaptıkları mücadeleye, bu proje destek vermektedir.

Birçok insan güçlenmek için bir neslin yok edilişine sessiz kalmaktadır. Bu, yıllar geçtikçe gelişen teknoloji ile boyutu büyümektedir.

Bir kenti ve kültürü oluşturan insan, bulunduğu alana izini bırakır. Geçmiş, bu izlerin sürekliliği ile günümüze taşınır ve kültür oluşur. Kentler de bu şekilde anlamlanır ve kendi dokusunu oluşturur.

Savaş ise insanları yok etmekle beraber bu kültürü de ortadan kaldırmaktadır.

Bu yapı ise din, ırk, renk, cinsiyet, bayrak ve topluluk ayırmadan tüm insanlığa hizmet etmektedir.

Barışın olmadığı barış simgesinin yarım bırakılarak üç kol üzerinden tasarlanılmıştır. Üç kolun oluşturduğu dikey form insanı temsil etmektedir.

KONSEPT

Tasarımın odak noktası insandır. Yapının inceliği insanın kırılganlığını gösterir. Barışın olmadığı barış simgesinin yarım bırakılarak üç kol üzerinden tasarlanılmıştır. Üç kolun oluşturduğu dikey form insanı temsil etmektedir.

TASARIM AMACI

Yapı insanlara yardım etme ve insan yaşamını arttırma amacını taşımaktadır. Sadece belirli bir alanda değil, hareket edebilme özelliği ile farklı bölgelere hareket edebilmektedir. Bunun yanı sıra tasarıma ait hava araçları acil durumlarda destek vermektedir. Deniz altından uzaya kadar uzanabilen esnek tasarım birçok avantaj sağlamaktadır. Hem suyu hem de hava gibi temel maddeleri temin edebilmektedir. Bu sayede yaşam alanları da oluşumu ile insanların yeni yaşam kurabilmelerine fırsat tanımaktadır.

Yepyeni bir dünya görüşü ve yeniden tasarlanmış bir kültürdür. Deniz kenarında, toplu taşıma araçlarında ve kamu arazilerinde tasarlanan, yuvarlak biçimli, milyonlarca insanın yaşadığı şehirler, bizi siyasetin, yoksulluğun ve savaşın ötesine taşıyan bu karmaşık ve hayali düşüncenin yalnızca küçük bir parçasıdır.

TEKNOLOJİ

Deniz altından uzaya kadar uzanabilen esnek tasarım birçok avantaj sağlamaktadır.

Tasarım üç koldan oluşmaktadır. Üç kol deniz hava ve temel madde ihtiyacının akışını sağlamak için önemlidir. Hem suyu hem de hava gibi temel maddeleri temin edebilmesi yaşam alanı için avantaj sağlamaktadır.

Tasarıma ait hava araçları acil durumlarda destek vermektedir. Hava araçları yapının dış strüktürünü de oluşturmaktadır. Bu hava araçları yapının hareketi için de çok önemlidir.

İki ana parçayı ince bir parça ile birleştirilmiştir. Bu özellik hem esnek hareket edebilme hem de dünya ile bağlantı kurulumunda kolaylık sağlamaktadır.

Tasarım, farklı işlevsel çözümler barındırır. Bunlardan ilki, su depolama ve kullanımı çözümüdür. Su alımı en alt parçadan sağlanmakta ve arıtılmaktadır. Su ayrışma sistemi tasarlanan dairesel hareketli formun akış hızına göre dönmesi ile sağlanır. Bunun yanı sıra deniz altında kalan kısımda yaşam alanları için alternatif çözümler üretilmiştir.

Su transferi ise oluşturulan kapsüllerle iletilir. İkinci çözüm uzay şartlarını sağlama amacıyla hava alımıdır. Hava, oluşturulan boşluklardan alınır ve kirlilikleri arıtmak için işlem uygulanır.

Yapının hareket sistemi ise yapı boşluğu ve yapıdaki çarkların dönmesi ile sağlanır. Bu da yapıya esneklik özelliği katar. Bunun yanı sıra tasarımdaki bağlantı sistemi çok ince olup teknolojik kablo çözümü sağlar. İletişime ve ulaşıma destek veren bu kablo sistemi yapı konstrüksiyonu yaşam kapsülünü de barındırır.

Tasarımdaki diğer önemli nokta ise hava araçlarıdır. Hava araçları ulaşımı sağlamanın yanı sıra cephe ile birleşerek bina hareketine destek verir.

Tasarım, hiç kimseyi ayırmadan yardıma ihtiyacı olan her bölgeye destek vermektedir ve bulunduğu döneme ve geleceğe hitap eder. İnsanlara yardım dışında yaşam alanı ihtiyacını da karşılar.

Etiketler

Bir yanıt yazın