+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Kanaal Dönüşüm Projesi

Kanaal Dönüşüm Projesi

20 Nisan 2017, 17:00
  defa okundu.

Antwerp'teki Kanaal Dönüşüm Projesi sürecinde COUSSÉE & GORIS Architects, yapıları yeniden canlandıracak işlevlerle buluşturan bir yaklaşım ile eski binalara yeni anlamlar kazandırıyor.

COUSSÉE & GORIS Architects, projeyi şöyle açıklıyor:

Antwerp'in Wijnegem ve Schilde belediyeleri arasında yer alan Kanaal Bölgesi'nde yürütülen dönüşüm projesinde, üst katlarda yaşam alanları, alt katlarda ise işyeri fonksiyonlarının yaratımı ile, Stokerijstraat'daki mevcut binaların yeniden canlandırılması amaçlandı. Bölgedeki mevcut yapılar üzerindeki taş ve çelik bölümler, binaların özgünlüğünü korumak adına yerlerinde tutuldu. Tarihi endüstriyel anıtların cazibesi, eski mekanların çeşitliliği ile bir bütün halinde korundu ve yapıların özgünlüğü, yıllar içinde yapılan tüm değişiklikler ve eklemelerden yapının arındırılması, ayrıca yapı üzerine yeni kontrast unsurlar eklenmesi ile güçlendirildi. 

Bina bloklarının tamamen temizlenmesi ile eski bina cepheleri tekrar ortaya çıkarılarak, hala görülebilen orijinal açıklıklar yeniden açıldı. Binanın yeni işlevleri için gerekli olduğu durumlarda ise, yeni açıklıklar yaratılıp, bu açıklıklar mevcut olanların dokusuna entegre edildi. Birkaç binanın kaldırılması ile alanda yeni iç mekanlar sağlandı, böylece orijinal yapılara ışık ve hava sağlayan küçük meydanlar ve pasajlar oluşturuldu.  Pakhuizen'in zemin katında muhafaza edilen mevcut geniş alanların, ticaret ve hizmet fonksiyonları ile entegrasyonu sonucu bu mekanların yeniden değer kazanması sağlandı.

Mevcut tuğla yapılar üzerine eklemlenen yeni bir strüktür ile tanımlanmış konut işlevi sayesinde, alanda katmanlı bir mekan algısı oluşturuldu. Yeni konut hacimleri, COUSSÉE & GORIS tarafından, Escher ve Waterhuis doğrultusunda, birbirine yakın sütunların oluşturduğu loggia*lar ile tanımlandı. Tuğlanın yaratmış olduğu monolitik karaktere zıt olarak çelik direkler ve camın kullanımıyla elde edilen gölge oyunları, yapıya modern bir görünüm kazandırıldı.

 

* loggia: bir yapıya eklemlenmiş ya da yapıdan bağımsız kemerli arkad. 

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Proje Yeri: Belçika, Anvers (Antwerp)
Proje Ofisi: COUSSÉE & GORIS
Proje Tipi Grubu: Konut, Ticari
İşveren: Vervoordt r.e.
Proje Başlangıç Yılı: 2012
Proje Bitiş Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı: 12.471 m²
İlgili Projeler