Katılımcı, Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Mimari Fikir Yarışması

Proje Raporu

Devinim

İnsanoğlu dünyaya geldiği ilk günden beri hayatını idame etmenin derdine düşmüştür. Hayatın devamında en büyük etken beslenmedir. Beslenme insanın temel ihtiyaçlarından olduğu gibi hayatın devamı için de şarttır. Bu genel geçer bir kuraldır. Beslenmenin sağlandığı mekanlar ise mutfaklar ve restoranlardır. Bu mekanlarda sürekli bir devinim, var olmuştur. Bu devinim, YAPIM-YIKIM şeklindedir. Sürekli gerçekleşen yemek YAPIM eyleminin sonunda yemek yeme YIKIM olayı gerçekleşir. Bu yapım-yıkım döngüsünde kaçınılmaz şey ise atıklardır. Devamlı bu yapım-yıkım sürecinde atıklar oluşur.

Atıklar günümüzün bir gerçeğidir ve buna bir çözüm bulunmalıdır. Bunların içerisinde BİYOATIKLAR ise doğada rahatça ve hızlı bir şekilde çözünür. Mutfakta oluşan bu atıklar toprak için aynı zamanda bir gübredir ve bitkilerin hızlı olgunlaşmasında önemli bir rol oynar. Bitkilerin daha hızlı büyümesi ve olgunlaşması için gübre vazgeçilmez bir katalizördür.

Seralarda toprakla buluşan tohumlar, yeterli sulama ihtiyacı sağlanıp katalizör olan gübre kullanılmasıyla verimli bir ürüne dönüşür. Yemeklerin vazgeçilmezleri; domates, patates, biber, patlıcan, soğan, fasulye vb. sebzeler seralarda sıkça yetiştirilen ve tüketilen ürünlerdir.

Burada bir TARLA-MUTFAK ilişkisi sağlanarak seralarda yetiştirilen ürünler mutfakta kullanılacaktır. Yemek pişirme ve yemek yeme etkinliğinin sonucu çıkan biyoatıklar ise gübre olarak seralarda tekrar kullanılacaktır.

Tüm bu sürecin her safhasında bir YAPIM-YIKIM olayı görürsünüz. Bu olaylar bir DEVİNİM yaparak sürekli tekrarlanır.

Kalabalıklaşan şehirlerde giderek unutulan tarımın sürdürülebilirliğe olan önemli katkısı bu gençlik merkezinde kurulan tarım atölyesi ve seralarla tekrardan canlandırılmak istenmiştir.

Konsept Gelişim

Proje alanı mevcut yol kesişimleri arasında kalmaktadır. Her kesişim(odak) bir noktayı belirler. Gençlik merkezinin daha davetkar olabilmesi için noktaların alana değdiği yerler geriye çekilerek giriş meydanı olarak düşünülmektedir.

Noktalardan çıkan akslar proje alanı üzerinde merkezi bir noktada kesişmektedir. Akslar arası kalan alan yapı adalarını olmaktadır. Merkezi nokta odak alan olarak belirmektedir.

Tasarım, ızgara sistem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Izgara sistemin yönünü, proje alanı üzerindeki mevcut eğimler belirlemektedir.

Yapı adaları üzerinde ızgara sistem yerleştirilerek alana ait yönlendirme yapılmıştır. Aksların kesişimiyle belirlenen merkezi nokta avlu mantığında etkinlik meydanı olarak düşünülmüştür.

Yerleşimler avlu(merkezi nokta) etrafında şekillenmiştir. Yapılar avluyu tanımlamaktadır.

Yerleşimlerin işlevleri ve yükseltilmesi topografyaya uygun olarak yapılmıştır. Nehre doğru, topografyaya uygun, kademeli yapısıyla güzel bir siluet oluşturulmak istenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın