+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Mimari Fikir Yarışması

Katılımcı, Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Mimari Fikir Yarışması

10 Nisan 2017, 09:41
  defa okundu.

MİMARİ RAPOR

İlk insanlar ağaç kavuklarında, mağaralarda yaşadı. Gelişen teknoloji ve nüfusun hızla artması insanı doğadan koparttı. Onunla beraber yaşamak yerine, onun üzerine çıktı; kontrolsüz bir şekilde bina yapıp yayıldı. İnsan tekrar doğaya dönüp doğadan aldığı ilhamla tasarlayabilir mi?

Günümüz teknolojisini kullanarak ekip-biçme alanları, kentlinin de buna dahil olabileceği taze meyve-sebze toplayabilecekleri alanlar (düşey bahçeler) düşünülmüştür. Tasarlanan laboratuvar ve araştırma merkezinde; tarım alanında yeni yöntemler geliştirilmesi ve kentlilere bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

İnsan tekrar doğaya dönüp doğadan aldığı ilhamla kendi habitatını tasarlayabilir mi?

İlk insan ağaç kovuklarında mağaralarda yaşadı gelişen teknoloji ve nüfusun artmasıyla insan doğadan koptu onunla beraber yaşamak yerine onun üzerine çıktı kontrolsüz şekilde bina yapıp yayıldı. Küresel ısınma, yeşil alanların azlığı ile ruhsal ve fiziksel hastalıklar peşi sıra geldi.

Tasarıma yaklaşımımız; doğaya daha az müdahale ederek ve toprağı rahat bırakarak yaşanabilir, ekolojik ve ekonomik kendi kendine yetebilen bir sistem kurgusuydu. Ekolojik tasarımı sorumluluk olarak alıp İnsanların bilinçlenebilecekleri tarım ve ekoloji laboratuvarlar bir bilimsel merkez hedeflenmiştir.

Topluma alternatif tarım ve doğayla birlikte yapma fikri düşey bahçelerle desteklenerek tasarım şekillenmiştir. Düşey bahçeler; kısıtlı bir alanda daha verimli bir şekilde gıda üretiminin sağlandığı, insanların buradan taze meyve sebzeleri yetiştirip, tüketebildiği tarım teknolojileridir. Düşey bahçeler tasarımda aktivatör olarak kullanılmaktadır. Şehirde daha sonra kurulacak yapılara karşı örnek oluşturması amaçlanmıştır.

Yapıda ve rekreasyon alanındaki suyun kullanımı ise SGT nehri ve yağmur sularının geri dönüştürülerek kullanılmasıyla sağlanmıştır. Rekreasyon alanında ve SGT nehri üzerinde konumlanan, nilüfer çiçeklerinden ilham alınarak tasarlanan suyun temizlenmesi, geri dönüşümü ve depo alanı tasarımda önemli bir unsur olarak kullanılmıştır. Rekreasyon alanında da ortak toplanma noktası nirengi noktasını oluşturması amaçlanmıştır. Güneşten korunabilecekleri nirengi noktası oluşturması amaçlanmıştır. Su depoları nehirde su çiçekleri gibi akıntıya karşı hareket edercesine durması şehre de bir simge oluşturması amaçlanmıştır.

Kütle yerleşim kararı Kemalettin Caddesi, Hastane Sokak ve alışveriş merkezinin kesişiminden gelen yoğunluğun karşılanabileceği şekilde ve hakim rüzgar yönünde yerleşim kararı alınmıştır. Kütle yönlenişinde güneş ışığından maksimum şekilde faydalanması ve çevre binaların güneş ışığını kesmeyecek biçimde yönelmesi kurgulanmıştır. Düşey bahçelerin yapıda taşıyıcı sistem olarak çalışması amaçlanmıştır.

Biyokütlenin binanın içine taşıyarak yapıda ki nem kontrol altına alınmaya çalışılmış, açılan boşluklar sayesinde temiz hava sirkülasyonu sağlanması amaçlanmıştır. Kuzey cephesi yeşil duvara bırakılarak çevre ısı adasını azaltır, enerji tüketimini minimuma indirger. Güney cephesinde kullanılan ışık rafı ışığın mekana kontrollü girmesini ve mekan içinde daha iyi yayılması amaçlanmıştır. Çatıda yeşil bitki örtüsü ve güneş enerjisinden faydalanmak amacı ile fotovoltaik paneller konumlandırılmıştır. Yeşil çatı, cephe ve yapının içinde ki biyokütlenin artırılması havadaki karbondioksiti emip dışarıya oksijen vererek küresel ısınmanın etkisini azaltmaya yardımcı olur. Yapıda laboratuvar bölümü yükseltilerek zemin kullanıcıya bırakılmıştır.

Rekreasyon alanı kararı günlük kullanıcı düşünülerek tasarlanan alanda, en az müdahale ile yeşile bırakılmıştır. Yapay aydınlatma sisteminde rüzgar enerjisinden faydalanacak şekilde tasarlanması amaçlanmıştır.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
İlgili Projeler