Katılımcı, 7. Koçtaş Açık Fikir İç Mekan Tasarım Yarışması

Asıl konu olan mutfakta ise çok işlevliliğe önem verilmiş, önerilen iki yeni ürün sayesinde, RAF-TAK ve ÇEK-MAS, mutfak sadece bir yemek yapma değil, aynı zamanda yemek yeme, bitki bakma, kitap depolama mekanı haline de gelmiştir.

Yarışmanın konusu olan ‘Dar Alanlar için Akıllı Mutfak Çözümleri’ konusunda öncelikle 36,5m2 bir daire kullanıcısının bekar bir yaşantı süren bir yetişkin veya bir üniversite öğrenci olduğu düşünülerek tasarlanmış bu dairede salon, mutfak, banyo ve yatak odası önerilmiştir.

Asıl konu olan mutfakta ise çok işlevliliğe önem verilmiş, önerilen iki yeni ürün sayesinde, RAF-TAK ve ÇEK-MAS, mutfak sadece bir yemek yapma değil, aynı zamanda yemek yeme, bitki bakma, kitap depolama mekanı haline de gelmiştir. İşin güzel tarafı ise RAF-TAK mobilyası sayesinde evi kullanan kullanıcıya geniş bir özgürlük tanınmış kullanıcı ya da kullanıcının ihtiyacı değiştiği zaman mobilya değiştirmek yerine mobilyanın işlevinin değişmesi sağlanmıştır.

RAF-TAK kullanıcının kendi yaşam alanı üzerindeki hakimiyetini arttırmaya yönelik yarı-Kendin Yap projesidir. Kullanıcının zaman içinde değişecek ihtiyaçlarına cevap verirken oluşturulan gridal sistem kullanıcının kendi mutfağının bir kısmını istediği gibi düzenlemesine mahal verir.

Oluşturulan modüler sistem tak çıkar sistemidir. Böylece kullanıcı rahatlıkla kendi değişikliklerini yapabilir. Yapacağı değişiklik için gerekli malzemeleri yine ürünü aldığı KOÇTAŞ’tan temin eder.

Ürün, çeşitli sayı ve boyuttaki üretilmiş çubuk parçalar ve pano içerir. Panoda bulunan ve 7,5 cm’de bir tekrar eden delikler kullanıcının kendi tasarımını uygulayabileceği esnekliği sağlar. Bu esneklik sayesinde tasarım kimi zaman sadece mutfak eşyası depolamak için kimi zamansa bitki yetiştirme ve hatta kütüphane işlevlerini yerine getirmek için kullanılabilir.

RAF-TAK kullanıcı ve ihtiyaç değişikliklerinde yeni bir ürün almak yerine aynı ürünü değiştirmeye yönelttiğinden dolayı dünya kaynaklarını korur.

Çubuk parçalar ve panonun taşınması ise son derece kolaydır.

Her bir pano 90*60 cm olup kullanıcının ihtiyacı kadar büyütebildiği mutfak elemanına dönüşebilmektedir. Panolar çiviler ve dübeller ile duvara sabitlenir. Taşıyıcı parçalar panoların üzerindeki deliklere geçirilerek kolaylıkla monte edilir. Ara parçalar ve dikey parçalar yardımıyla ihtiyaç olan yükseklikte veya genişlikte kullanım alanları elde edilir.

Pano ve taşıyıcı elemanların sabitlenmesinin ardından kullanıcı ihtiyacı olan yüksekliklere farklı uzunluklarda tasarlanan ara elemanlarla sahip olur. Raf ve saklama işlevini karşılayacak 4 farklı parça tasarlanmıştır. Bunlardan ikisi 7,5 cm ve 15 cm genişliklerinde raf olarak kullanılan parçalardır. Bitki bakma vb. işlevler için saksı-raf, farklı saklama ihtiyaçları için file-raf parçaları da KOÇTAŞ ‘tan temin edilip ihtiyaca uygun yerlerde ve farklı kombinasyonlarda kullanılır. RAF-TAK ile kullanıcı sonsuz kombinasyonda mutfak kullanımına sahip olur.

RAF-TAK ile iş birliği içinde olan portatif masa ve sandalye içeren ÇEK-MAS küçük evlerde karşılaşılan mutfak karmaşasını ortadan kaldırmaya amaçlar. Kullanıcı ihtiyacı olduğu zaman çekerek çıkardığı mutfak masasını işi bitince küçük bir hareketle çekmecelerin arasına saklayabilir. Aynı şekilde katlanır sandalyesini de çekmecelerin yanında tasarlanan bir boşluk ile kısa sürede ortadan kaldırıp yaşam alanını genişletebilir. Masa ray sitemiyle çekmecelerin arasında montelidir. Sandalye ise pin sistemi ile kolayca katlanır.

Etiketler

Bir yanıt yazın