+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı (Yegena), Kaunas Bilim ve İnovasyon Merkezi Uluslararası Tasarım Yarışması

Katılımcı (Yegena), Kaunas Bilim ve İnovasyon Merkezi Uluslararası Tasarım Yarışması

17 Şubat 2017, 10:40
  defa okundu.

PROJE RAPORU

Olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile içinde yaşadığımız gezegenin şu anki halini başta doğaya hemen sonrasında ise insana borçluyuz. Bilim bu çevreyi daha yaşanır kılmak için bize yol gösteriyor.

Derinlere olan yolculuğumuzda hiç ulaşamayacağımız son durağı ararken atoma ve moleküle inmeden hemen önce bu yapının tüm canlı bileşenlerinde göze çarpan ve sürdürülebilirliği sağlayan ilk ortak yapı ise kromozom.

O halde bilim adasında oluşturacağımız yapıyı sürdürülebilirliğin ilk yapı taşına ithaf edelim ve bir kromozom oluşturalım, bu formun içinde barındırdıkları ise DNA gibi geleceğin kodları olsun...

X Kromozomu adanın kuzeybatı bölümündeki yeşil alanın kalbine yerleştirildi halihazırdaki yeşil alanın peyzaj akslarına mümkün olduğunca müdahale edilmedi ve doğal hali ile en güzel şekli ile bırakıldı. Adanın hem şu anki durumunda hem de gelecekte açılması planlanan iki bağlantı aksı aktif hale geldiğinde var olacak taşıt ve yaya bağlantılarını kullanarak işleyecek halde tasarlandı.

Adada bulunan diğer büyük blok Zalgris Arena'nın yakınına değil uzağına yerleşildi onunla yarışılmadı ve amaç olan bilim adasını oluşturmak fikri tekil ya da rakipsiz kılındı.

Bilimin güçlü fakat mütevazı doğasına uyularak yüksek ve algıyı üzerine çekmek için yapı oturumunu kompakt tutarak önemli iç bölgeleri ve galerileri dış cidarından uzaklaşan bir yapı değil de yeşil ile iç içe olan, çevre ilişki yüzeyleri arttırılmış, iç dış birliği galerilerinin her noktasında dengeli bir şekilde hissedilebilen bir yapı tasarımına gidildi. Bunu yaparken oluşacak reflektif yüzeyleri azaltmak için hafriyat sırasında çıkacak olan toprak yapının 3'te 1'lik kısmının üzerine serildi. Böylece hem ekolojik ekran alanı arttırıldı hem de kazı sırasında uzak mesafelere ulaşılırken oluşacak karbon salınımı ortadan kaldırıldı.

Yapının teknik alanları işlevlerini daha etkin ve ekonomik olarak yerine getirebilmeleri için büyük hacimli galeri mekanlarının ve geçici galerinin hacimsel olarak yakınlarına konuşlandırıldı.

Taşkın riski göz önünde bulunduruldu, giriş katı izin verilen asgari 28 kotunun 1,5 m üzerine 29.50 kotuna oturtuldu bodrum kata ise olası taşkından korunmasını sağlayacak basit bir set öngörüldü.

Adanın içine ayrıca bir motorlu taşıt parkı öngörülmedi sadece engelli ve servisler için kısa zamanlı bir duraklama alanı sert yüzey kullanılmadan giriş önünde oluşturuldu. Diğer otopark alanları yaklaşık 330 m lik ulaşım mesafeleri içinde var olan Zalgris Arena otoparklarını düzenleyerek ve Neman nehri kıyısındaki otoparkları ise olduğu gibi kullanarak ihtiyacın karşılanacağı düşünüldü. Bisiklet parkı için ise hemen girişin önünde büyükçe bir alan bırakıldı.

Yapının gün dönümüne göre konumu ayarlandı kuzeydoğu- güneybatı aksında sabah-öğle güneşini bir galeri gurubu öğle-akşam güneşini diğer galeri gurubu tam olarak alacak şekilde simule edilerek oturtuldu. Cephelerdeki şeffaf kısımlar güneş alış pozisyonuna göre dengelendi. Mevsim geçişlerindeki düşük sıcaklık parlak güneş zamanlarından maksimum faydalanabilmek için güneş enerjisini mümkün olduğunca yakalayabilen hacimler bu yönler ile ilişkilendirildi tabi bunu yaparken oluşabilecek sera etkisini ortadan kaldırmak için de doğal havalandırma prensipleri oturtuldu.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
İlgili Projeler