T3 Minneapolis

T3, ABD'de 100 yıldan fazla zaman sonra inşa edilen ilk modern ahşap bina, Kuzey Amerika'nın ise en büyük ahşap binası.

Binanın mimari projesinin sahibi Michael Green Architecture anlatıyor:

Minneapolis’te bulunan ve ABD’nin en büyük masif ahşap binası olma özelliğini taşıyan 7 katlı yüksek yapı, Vancouver merkezli Michael Green Architecture (MGA) ve Architect-of-Record DLR Group işbirliğiyle tasarlandı.

Masif ahşap strüktürlü T3 ofis binası ticari yapı endüstrisi için kritik bir öneri ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki masif ahşap yapılar arasında bir kilometre taşı.

Proje hem Minneapolis’in geçmişi ve geleceği, hem de hangar bölgesinin zengin tarihi için yatırım niteliğinde. T3’teki hedef, modern perspektifle geçmişin karakterine sahip bir yapı tasarlamaktı. Bununla birlikte, işletmelerin personel çekmek için yeni rekabetçi modeller arayışında olması nedeniyle, potansiyel işvereni ve çalışanı çekecek sıcak ve davetkar bir ortam sağlamaktı.

Ahşap, Teknoloji ve Aktarma (Timber, Technology, Transit) kelimelerinin kısaltması olan T3, yaklaşık 21.000 m²  toplam alana sahip ofis ve ticaret alanlarından oluşuyor. 3.600 m3‘lük masif ahşap kolon, kiriş ve döşeme; yapının öncüllerinin ağır ahşap konstrüksiyonunu hatırlatıyor.

T3’ün modern teknolojik yaklaşımının ürünü olan; çatı, döşemeler, kolonlar, kirişler ve mobilyalarda özel olarak olarak tasarlanmış ahşap bileşenler (genellikle tutkallı ve çivilenmiş ahşap) kullanıldı. Lamine ahşap yapımında kullanılan kerestelerin önemli bir bölümü dağ çamı böceği tarafından tahrip edilmiş ağaçlardan üretildi. Bu modern malzemeler iç mekana ahşabın sıcaklığını ve güzelliğini getirirken aynı zamanda kullanıcılar için sağlıklı bir iç mekanın oluşturulmasına da katkı sağlıyor.

Strüktürde ahşap kullanılmasının bir getirisi olarak T3, alışılagelmiş çelik çerçeve ya da betonarme yapılardan çok daha hızlı bir şekilde inşa edilebildi. 10 haftadan daha kısa bir sürede yaklaşık 167.000 m² ‘lik ahşap iskelet, her hafta ise ortalama 2.800 m² ‘lik kat alanı inşa edildi. Çelik ve betonarme yapılarla karşılaştırıldığında daha hafif olan bina doğal olarak kazılması gereken temel derinliğinin de azalmasını sağladı. Buna ek olarak, binanın ahşap strüktürel sisteminde yer alan karbon miktarı da Minneapolis ve North Loop’ta bulunan binaların çoğundan daha az.

T3 şu anda ABD’de inşa edilmiş olan en büyük masif ahşap yapı. Kuzey Amerika’da değişen bina yapım yönetmeliğiyle yüksek ahşap binalar daha yaygın hale gelecek. Bu yapı tipinde bir öncü olan T3’ün masif ahşap yapılar için bir prototip olduğu söylenebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın