Przełomy Diyalog Merkezi

2016 yılında WAF'ta yılın binası ödülünü alan Ulusal Szczecin Müzesi/ Przełomy Diyalog Merkezi, Polonya'da inşa edilmiş bir meydan/ müze.

KWK Promes projeyi anlatıyor:

Müze, İkinci Dünya Savaşı’ndan önce bir Alman şehri olan Szczecin’in eski bir semtinde inşa edildi. Savaş boyunca şehir hava saldırılarından zarar görmüş; savaştan sonra Polonya’nın sınırları içinde kalan şehrin yıkılan bu bölümünde büyük bir boşluk kalmıştı. 1970’in Aralık ayında, yiyecek ve gündelik ürünlere yapılan zamlara tepki gösteren vatandaşların ayaklanması sonucu meydanda halkla kolluk kuvvetleri arasında çıkan çatışmalar 16 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Bu tarihten sonra meydan, özgürlük mücadelesinin sembolü haline geldi. Bu nedenle şehrin yakın tarihine dair müzenin burada kurulması fikri ortaya atıldı.

Tasarlanan bina alana dair iki farklı tarihi durumu bir araya getirdi: Savaş öncesi bir semt ve savaş sonrası kent meydanı. Böylece karma bir mekan üretilmiş oldu; yapı hem mekanı sınırlandırdı hem de kamusal bir meydanın mekânsal özelliklerini korudu.

Konser salonunun ve kilisenin önünde alana ihtiyaç olduğu için buradaki kotlar zemin seviyesinde tutuldu. Proje alanı diğer iki kenarından hafif yükseltilerek belirgin hale getirildi. Karşılıklı yükselen kenarlardan biri müze girişi olarak, diğeri ise meydanı caddenin yoğun trafiğinden ayıran bir yükselti olarak işlevlendi. Sonuçta amfi tiyatro formuna yakın bir meydan elde edildi. Tasarımın monolitik bir karakter kazanması için tek malzeme -beton- kullanıldı. Böylece meydanın malzemesi cephede de devam etmiş oldu. Zemin kat giriş için, yer altı ise sergileme için kullanıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın