Eyüp’te Mahalle ve Çocuk Merkezi Projesi

FSMVÜ Mimarlık Bölümü, 2016-2017 güz dönemi, MİM301 Tasarım Stüdyosu'nda, Yrd.Doç. Halil İbrahim Düzenli ve mimar Celaleddin Çelik yürütücülüğünde Muhammed Enes Sivri tarafından tasarlanan mahalle ve çocuk merkezi projesi.

PROJE RAPORU

İstanbul ili Eyüp ilçesinde yer alan tasarım alanı, tarihi dokusunu kısmen korumayı başarmış olan Eyüp Sultan Camii ve çevresinden oluşan kıyı kesimi ile yeni yapılaşmalarla tarihi dokusunu tamamen kaybetmiş olan iç kesim arasında kalmış bir ara kesittedir. Bu kentsel arayüzde Eyüp semtinin karakteristik dokusuna saygılı bir şekilde Mahalle ve Çocuk Merkezi kurgusu tasarlanmıştır.

MAHALLE

Bir mahalle ile konut sitesi arasındaki fark nedir?

Sitede yapılan konut bloklarının etrafı bir duvarla çevrilip site sakinleri dış ortamdan soyutlanabilir ki bir site tasarımında bu doğru bir anlayıştır. Çünkü site kavramının doğasında bu olgu yatar. Ama mahalle öyle değildir, mahalle kentin dokusudur; kentin hücresi olan sokaklardan meydana gelen organik bir doku.

Kentin en temel birimini tasarlarken, onu kentten ayrı, kentten izole bir şekilde düşünmek mümkün değildir. Mahalleyi kentle iç içe geçmiş bir şekilde kurgularken, mahalle sakinlerinin de mahremiyetini gözeten bir anlayışla kademeli alanlar bütünü olarak tasarlamak mümkündür.

ÇOCUK MERKEZİ

Çocuk merkezi tasarım sürecine başlamadan önce çocuk kavramını irdelemek büyük önem taşır. Kurgulanan mekanlar, çocukların kişisel gelişimine katkıda bulunabilecek teşvik edici yönlendirmeler sunmalı.

Günümüzde çekirdek aile tipinin sıklaşması sonucunda çocuklar ile onlara deneyim ve tecrübelerini aktaran yaşlı bireyler arasındaki etkileşim hayli azalmış durumda. Bu etkileşimi yeniden arttırmak, yeni neslin kişisel gelişim sürecinde oldukça önemli bir rol oynuyor. Arttırılması hedeflenen bu etkileşimi açmak gerekirse, örneğin hayat tecrübesi oldukça fazla olan bu yaşlı bireyler, teknolojik gelişmeler sonucu ilgisi farklı yönlere kaymış olan yeni nesli kitapla, yeşille, toprakla barıştırabilir. Bu sebeple, civarda yaşayan toplumun yaşlı, hayat tecrübesi yüksek kesimini, çocuk merkezindeki çocuklarla etkileşime sokabilecek mekanlar bütünü kurgulamak çocuk merkezi tasarım sürecinde üzerinde durulan konuların başında yer almıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın