+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Weidli Stans Vakfı Bakım Evi

Weidli Stans Vakfı Bakım Evi

6 Nisan 2018, 14:34
  defa okundu.

Yerel mimarlık firması CM architekten'in tasarladığı bakım evi, "paylaşım ve katılım" fikrinden yola çıkarak engelli misafirlerine ulaşabildikleri mekanlar sunuyor.

Mimarlık ofisi projeyi anlatıyor:

"Paylaşım ve katılım" konsepti, Weidli Stans Vakfı'nın fiziksel ve zihinsel engelliler için inşa edilen yetişkin bakım evinin planlanması için başlangıç noktasını oldu. Engelli bireylerle yapılan çalışmanın odağı; duyumsal deneyimlere, yaratıcı tasarıma, oyuncu aktivitelere ve müziğe kadar genişledi.

Yapı için ayrılan alan, çok katlı bir bakım evi inşa edilmesine müsade ediyordu; fakat bakım evi sakinlerinin fiziksel durumları merdiven tırmanmalarını imkansız hale getiriyordu. Bütün katlara rahatlıkla ulaşım sağlanmasına dair kararlılık, inen ve çıkan bağlantı rotaları fikrini doğurdu. Bu amaçla kullanılan alanların mekansallaşabilmesi için bu alanlar hem buluşma hem aktivite mekanları olarak ele alındı. Sonuçta, bakım evinin merkezi, onunla ilişkili bağlantı yolları ve katlar arasındaki sahanlıklar ortaya çıktı. Her katta maksimum %6 eğimli 55 metrelik yürüme yolu başarıyla uygulandı. Bağlantı yollarına ek olarak, bir yolcu vasıtası ve yatak asansörü katları birbirine bağlıyorlar.

Binanın girişindeki yolun üstüne yapılan üst örtü, yeni bina ile eski bina arasında hava koşullarına karşı korunaklı bir bağlantı sağlıyor. Binanın zemin katında yönetim ofisleri ve çok amaçlı salonlar bulunuyor. Üstteki diğer üç kat, birbirinin aynı. Terasa birinci kattan ulaşılabiliyor. Borum kata ise otoparktan ulaşılıyor. Bu katta teknik mekanlar, arşiv ve depo alanları yer alıyor.

Binanın iç mekanı, uygun maliyetli olacak basit bir standarta göre geliştirildi. Bina yükünü taşıyan yapısal elemanların beton yüzeyleri açık bırakıldı. Yük taşımayan ve sadece mekan yaratmaya yarayan bölücü elemanlar endüstriyel kontrplak ile kaplandı. Cephede yer alan, toprak kırmızısı beton elemanlar; çevredeki tarım yapılarında kullanılan devasa çatı kiremitlerin anımsatıcısı oldu.

Her katta başka bir renk kullanılması birçok engelli misafirin yollarını bulmasında kolaylık sağladı. Kullanılan boya alttaki malzemenin karakterini etkilemeyecek şekilde, şeffaf uygulandı. Katlarda kullanılan, soğuktan sıcağa doğru giden renk skalası monokrom bir renk salınımı oluşturdu.

Binanın iç mekanı, uygun maliyetli olacak basit bir standarta göre geliştirildi. Bina yükünü taşıyan yapısal elemanların beton yüzeyleri açık bırakıldı. Yük taşımayan ve sadece mekan yaratmaya yarayan bölücü elemanlar endüstriyel kontrplak ile kaplandı. Cephedeki yer alan, farklı renklendirilmiş, toprak kırmızısı beton elemanlar; çevredeki tarım yapılarında kullanılan devasa çatı kiremitlerin anımsatıcısı oldular.

 

Her katta başka bir renk kullanılması bir çok engelli misafirin yollarını bulmasında kolaylık sağladı. Kullanılan boya alttaki malzemenin karakterini etkilemeyecek şekilde, şeffaf uygulandı. Katlarda kullanılan, soğuktan sıcağa doğru giden renk skalası monokrom bir renk salınımı oluşturuyor. 

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!
Emine Merdim Yılmaz / 25 Eylül 2017, 11:25
En üstteki görsele tıklarsanız bir galeri açılıyor, orada mimari çizimlere ulaşabilirsiniz.
 
kadir / 24 Eylül 2017, 00:33
teşekkür ederizbilgi için bu projenin planllarını ve kesitlerini nasıl bulabilirim
 
 
Künye
Proje Yeri: İsviçre
Proje Ofisi: CM architekten
Proje Tipi: Bakım Evi
Proje Tipi Grubu: Konaklama
Fotoğraf: Christian Hartmann
İlgili Projeler