+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

30 Kasım 2016, 09:05
  defa okundu.

PROJE RAPORU

Selçuk Belediyesi, Efes ve Şirince gibi iki önemli merkeze ulaşımı sağlamakta iken diğer yandan aynı ilgi ve kullanımı kendi merkezinde barındıramamaktadır. Bununla birlikte ilçe merkezi güneybatısında yer alan sanayi bölgesine doğru büyümekte ve bu büyüme sırasında kamusal ve yeşil alanlar yeterli düzeyde tutulamamaktadır.

Tüm bu etkenler göz önüne alındığında İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Mimari Proje Yarışma Alanı zaman çerisinde ilçenin yeni merkezinde konumlanmış önemli bir kamusal ve toplanma alanı olacaktır.  

Proje alanının dört tarafındaki okullar, tören alanı ve belediye yüzme havuzu  ve bu mekanların kullanıcıları düşünüldüğünde tasarlanacak yapı geçirgen ve akışkan bir kullanımı desteklemek üzerine kurulmuştur. 

Özellikle ilçenin ana aksını oluşturan caddeye paralel olan Kubilay Caddesi yönünden gelişte binanın kentsel doku ile ilişkiyi bloke etmemesine dikkat edilirken, en uzak noktası -burada yer alan oditoryum biriminin gerekliliği ile yükseltilmiş ve önündeki tüm hacimlerin algılanması da sağlanmıştır. 5028 Sokak yönünden gelen aks ise yine Kubilay Caddesi ile birleşerek yapının sağladığı akışı yapının kullanımı ile birleştirmektedir.

Proje alanı üzerinde KORUNAN AĞAÇLAR ana girişte tutulmuş ve bu ağaçların çevresini saran bir tasarım gerçekleştirilmiştir.  Bölgenin iklimi de göz önüne alındığında geçirgen yapı ve korunan ağaçlar ile gündüz ve akşam güneşinden optimum düzeyde gölge ile faydalanabilen bir avlu tasarlanmıştır.

ETKİNLİK AVLUSU kent ile birçok farklı kottan ilişki kurmakta ve binanın iki ana yönü arasındaki akışı sağlamaktadır. Bu sırada ise özellikle avlu katında konumlanan interaktif sanatlara ait atölyelerin aracılığıyla kullanıcı ve bina etkileşimini arttırmaktadır. ETKİNLİK MERKEZİ bünyesindeki dış mekan kullanımı gerektiren bu birimler etkinlik avlusu katında çözülürken sinema gibi daha kapalı mekanlardan oluşan birimler üst kotlara yerleşmiş ve yine kontrollü gölgelendirmeye hizmet etmiştir.

Sinema birimleri için tasarlanan sağır cepheler avludaki oturma düzeni ile beraber AÇIK HAVA AMFİSİne dönüşmektedir.

Yapıda yer alan YEME İÇME BİRİMLERİ farklı kot ve girişlerde yer alarak avluya olan çekimi arttırmakla birlikte kullanıcıyı her yön ve kottan karşılamayı da amaçlamıştır.

Kullanıcı sayısı ve teknik özellikleri sebebiyle oldukça büyük bir hacim oluşturan GÖSTERİ MERKEZİ diğer birimlerden koparılarak ayrı bir kütle olarak tasarlamıştır. Bu kütleye bağlı olarak çalışan alt fuaye ve sergi alanı ise yine etkinlik avlusu kotunda yapının diğer birimleri ve kullanıcıları ile bütünleşmektedir.

Yapının ve çevrenin tüm akışının merkezi olan etkinlik avlusu kotuna ulaşım farklı yön ve kotlardan merdiven ve rampalar ile sağlanmış, etkileşimin ENGELSİZ olmasına önem verilmiştir. 

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Yarışma No: 201615
Proje Yeri: Selçuk, İzmir
Proje Ofisi: Laterna + Partners
Proje Tipi: Kültür Merkezi
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Yardımcı: Gizem Karbuz
İlgili Projeler