+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

29 Kasım 2016, 07:47
  defa okundu.

Mimari Rapor

KONUM
Selçuk, İzmir'in güneyinde İzmir-AydınK üzerinde bulunan bir turistik ilçedir. Selçuk Kültür ve Gençlik Merkezi'nin konumlanması planlanan alan ilçenin güneyinde istiklal caddesi, Eşref Arna Caddesi ve Kubilay Caddesi'nin çevrelediği 7263 m2lik bir arazidir. Doğusunda bir ortaokul ve halısaha; batısında küçük sanayi bölgesi ve Aydın-İzmir Karayolu kuzeyinde lise ve ortaokullar ile otogar bulunmaktadır.

TASARIM
Akdeniz ikliminin kendini hissettirdiği, kullanıcı ergonomisini etkilediği bu alanda iç mekan-dış mekan ilişkisi bir ele alınmış ferah ve gölgelenme fırsatı veren peyzaj elemanlarıyla (ağaçlar) donatılmıştır. Bu da gerek kullanıcı konforu gerekse yapı kullanım amaçları açısından kentin odak noktası olacağının kanıtıdır.

Yapı kurgusu bütünden parçaya kurgusuyla gerçekleştirilmiştir. Bunun nedenleri büyük fonksiyonları barındıracak yapıların devleşmesini önlemek ve açık alan kullanımını yapılara entegre etmektir. Bu bağlamda öncelikle kuzey-güney doğrultusunda bir iç sokak kurgulanmıştır. Bu sokağa dik akslarla araç trafiğinin yoğun olduğu batı yönünde ana giriş ve yaya trafiğinin yoğun olduğu (aynı zamanda ortaokul ve halısaha referansı ile) gençlik girişi tanımlanmıştır. Oluşturulan sokak kimi yerlerde (yeme içme ve eğlence bölgesinde) yapıların zemin katlarındaki geri çekilmelerle genişleyip kimi yerlerde (açık hava sineması ve yeşil dinlenme alanı) yapı aralarına işlev yüklenerek mekan zenginliği amaçlanmıştır. Arazi atölyeler bölgesi, yeme-içme bölgesi ve gösteri bölgesi olarak üç zona ayrılmış; günün her saati kullanıcı istek ve taleplerine göre kurgulanmıştır. Sosyalleşme imkanı veren, geçirgen ve esnek yapısı ile peyzajı kesmeden devam ettiren sürdürülebilir bir yapıdadır. Sokakta konulan su ögesi ile mikroklima amaçlanmış, yapıda güneyde yatay doğuda dikey olmak üzere kullanılan güneş panelleri ile bu sürdürülebilirliğin devam etmesi amaçlanmıştır. Korunması belirtilen ağaç ögelerinin hem girişi temsil edecek şekilde hem de yeşil dokunun yapının içine girmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Doğu-batı doğrultusunda sokağa ulaşan açıklıklar doğal havalandırmaya olanak vermiştir.

Etkinliklerin çoğunlukla yapılacağı 600 kişilik gösteri salonu arsanın kuzeyine konumlandırılmış; orkestra çukuru, ana ve yan sahnelerle ışık, projeksiyon gibi teknik hacimlerle desteklenmiş tiyatro ve opera sunumlarına olanak veren, kullanıcının görsel ve işitsel ergonomisine uygun tasarlanmıştır. Bu alanda yapılacak olan konferans, sergi, yemek, konser vb. etkinliklerin tamamı uygun koşullarda dış mekanla(giriş avlusu) bütünleşik yapılabilir. Bu avluda açık hava sineması da kurgulanarak akşam kullanımı da göz önünde tutulmuştur.

Yeme-içme birimleri ve sinema karşılıklı iç sokağa açılacak şekilde yerleştirilmiştir. Farklı saatlerde dışarıdan da kullanıma uygunluk açısından girişlerin yanlarına konumlandırılmışlardır.

Önerilen dekor girişi ve sanatçı girişi arsanın kuzeyinden -5 kotuna inerek kurgulanmış; sahneye direk ulaşımı sağlanmıştır. Bodrum katta sanatçı odaları, dekor depoları bulunmaktadır. Ayrıca bu kotta, restorana ve teras bara hizmet eden ana mutfak ve servis girişi de tasarlanmıştır.

Atölye ve seminer odaları arazinin güneyinde avlu oluşturacak şekilde kendi açık alanı olanaklı iç sokağın sonunda tasarlanmıştır. Bu atölyeler gerektiğinde servis alabilmesi açısından yol ile ilişkili yerleştirilmiştir. Bu alana otoparktan gelen asansörlerle de düşey bağlantı kurulmuştur.

Cephe kurgusunda bürüt beton ve taş elemanları kullanılmakla birlikte doğal aydınlatma ve enerji tasarrufunu sağlayan cam yüzeyler tercih edilmiştir.

Tasarım kuzey-güney doğrultusunda konumlanan bir sokak ve onu çevreleyen yapılarla birlikte açık kapalı alanların iklim şartlarını gözeterek akışkan bir kurguyla desteklenmesi sağlanmıştır. Bütünden parçaya doğru gelişen tasarım aşamaları doluluk-boşluk ilkesini benimsemiş ve aynı zamanda yeşilin ve ekolojik dengenin sürdürülebilmesi amaçlanmıştır.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Yarışma No: 201615
Proje Yeri: İzmir, Selçuk
Proje Tipi: Kültür Merkezi
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Tasarım Ekibi: Dilek Türker, Selin Coşkun
İlgili Projeler