+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Mills Oyuncak Yönetme Evi

Mills Oyuncak Yönetme Evi

15 Kasım 2016, 17:22
  defa okundu.

Kıdemli bir yönetici ve anne olan ev sahibi için yapılan ev, çocuklara ışık ve oyun alanı sağlayacak devasa bir oyuncak kutusu olarak tasarlandı.

Austin Maynard Architects projeyi anlatıyor:

Ev Melbourne'de hali hazırda olan bir yapıya eklenti olarak kuruldu. Terasın orjinal cephesi ve öndeki iki oda korundu. Odalardan birisi çalışma odası ve banyoyla birleştirilerek yenilendi. Geniş bir aydınlatma boşluğu Orijinal yapıyı genişletilen yeni alandan ayırdı.

Bu eklenti açık mutfak, oturma ve yemek odası üzerinde iki yatak odasına ve bir banyoya sahip. Yenin yapı iki temel elemente sahip, fikirlerle dolu, kompleks bir oldu. Eve dair alınan temel iki karardan birincisi zemin katın devasa bir oyuncak kutusu olarak tasarlanması; diğeri ise cephenin güneş ışığını filtreleyerek yumuşatan karakteri.

Zemin, bir dolap

Herkes çok fazla saklama alanı ister. Ancak teras evler genellikle 6 metre genişliğindedir. Duvarlar, koridorlar, merdivenler, ısıtıcılar ve dolaplar eklendiğinde yaşam alanı için çok az bir alan kalır. Peki ya depolama alanı zeminin içinde olsaydı? Zemin genelde örümcek ve farelere bırakılır ancak bu sefer zemini depolama alanına çevirerek yaşam alanını dolaplarla kısıtlamadan mümkün olduğunca büyük yaptık. 

Depolama alanı ihtiyacının yanında aynı zamanda yeni doğan bebeğin günden güne değişen ihtiyaçlarını da göz önüne aldık. Çocuklar bir şeyleri düşürmeyi her zaman sevmişlerdir. Hepimiz bir bebeğin yüksek bir masadan sürekli olarak bir şeyler fırlattığını görmüşüzdür. Bu adeta ebeveynler için bir işkence, ilk üç seferde şirin olan bu hareket bir dahaki 200 sefer için bir kabusa dönüşüyor. Burada yer çekimi bebeği eğlendirirken ebeveynleri adeta cezalandırır. Buradaki hile çocuğun uslanacağını beklemektense çocuğun getirdiği kaos ile birlikte çalışabilmek. Biz Mills'de yerçekimini çocukların etrafı dağıtacak bir araç haline getirmesindense ebeveynlerin dostu haline getirdik. Yerden kaldırmak ve paketlemek zorunda kalmak yerine tüm zemini kocaman bir oyuncak kutusu haline getirdik. Bu alan çocuklar için de yeni bir oyun alanı haline geldi. 

Perfore Metal Yüzey 

Cephelerde perfore metal kullandık. Merdivenlerde de kullandığımız malzeme, dantel gibi hafif bir eleman elde etmemizi sağladı. Delikli metal yüzeyler güneş ışığını geçirirken katlar arası iletişimi de kolaylaştırdı. Bina birden çok mekân barındıran küçük bir ev olmasına rağmen, mekanların birbirinden izole olmalarını önledik.

Cephede kullandığımız delikli metal malzeme istenmeyen, direk gün ışığını engellerken hafif bir ışığın eve süzülebilmesine olanak verdi. Bu tercih iç ve dış arasındaki sınırı da bulanıklaştırdı. Gün ışığında katı bir cisim görüntüsüne sahip olan cephe, akşam saatlerinin gelmesiyle içerideki aydınlatma ışığının dışarı süzüldüğü şeffaf bir görünüm aldı.

Açıklıklar ve pencereler pasif güneş enerjisini optimize edecek şekilde tasarlandı. Beyaz çatı ısınmayı ve ısı transferini önemli ölçüde kontrol altına aldı. Çatıdaki su tankına toplanan su tuvaletlerde ve bahçe sulamasında kullanıldı. Bütün duvarlara yüksek performanslı ısı yalıtımı yapıldı. Binanın yapımında, mümkün olduğu kadar, yerel iş gücünden ve malzemelerden yararlanıldı. Yeni çatıda güneş panelleri kullanıldı. 

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Avustralya, Melbourne
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Tasarım Ekibi: Andrew Maynard, Natalie Miles
Aydınlatma Projesi: Lights and Tracks
Statik Projesi: Jon Anderson, Hive Engineering
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Arsa Alanı: 202 m²
Toplam İnşaat Alanı: 154 m²
İlgili Projeler