Katılımcı (HRD Mimarlık), Efeler Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

Katılımcı (HRD Mimarlık), Efeler Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

YAKLAŞIM-ÇEVRE ANALİZİ

Söz konusu proje alanı kentin en işlek iki bulvarı olan Adnan Menderes Bulvarı ve İzmir Bulvarının kesiştiği noktanın 250 m. batısında yer almaktadır.

Kentsel doku incelendiğinde arazinin kuzey bölgesi 5-6 katlı konut dokusu ile örülüdür. Güneyinde ise yoğun trafik akışına sahip İzmir Bulvarı ve 8-9 katlı konut – ticaret işlevli yapılar gözlemlenmektedir.

Kentin buluşma ve odak noktalarından olan Atatürk Meydanı alanın 1,3 km kuzey doğusunda bulunmaktadır. Bu mesafe de yoğun konut dokusu içinde yeni bir odak ve toplanma noktası ihtiyacını ortaya çıkmaktadır.

Araziye komşu olan doğu parselde 12 katlı ticaret imarı vardır ki bu belediye arazisinin meydan olarak belirlenecek alanının iki yöne düşmesine sebep olmaktadır. Batı yönündeki parselde bulunan 11 katlı öğrenci yurdu ve benzin istasyonu da arazinin bu iki yüksek yapı arasında bir boşluk hissi yaratacak şekilde tasarlanması isteğini ortaya çıkarmaktadır.

Arazinin İzmir Bulvarına bakan bölümünde yer alan mevcut yeşil alan ve işlek cadde yeni yapının kenti bu yöne doğru kucaklayarak Garaj caddesine doğru yaya akışının yeşil alanın iki yanından devam etmesi gerektiğini göstermektedir. Aynı zamanda bu iki aks Belediye binasının giriş akslarını belirlemektedir.

KÜTLE ANALİZİ – MEKAN ORGANİZASYONU

Yapı kütlesi mevcut doku ile yarışmayan, yönelimi ile insan sirkülasyonunu içine çeken, herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir yapı olarak tasarlanmıştır. Kurgusu ve görünümü ile sanki önceden beri oradaymış hissi yaratmalıdır. Yani bir denge unsuru olarak düşünülmüştür. Güneye doğru kıvrılan kütle yapısı yönelimi belirlerken mevcut doku ile arasında kalan alanda bir etkinlik-kültür sokağı oluşturur. Bu sokak batı yönündeki kuvvetli geçiş aksıyla birleşerek bir meydan algısı yaratmaktadır. Belediye binasının ana girişi bu yöndedir. Zemin kat dışarıdaki sosyal hayatla bütünleşmesi için kütle olarak içeri çekilerek hareketi içine alır. Kafe, kütüphane, sergi salonu girişi ve kreş girişleri bağımsız olarak bu sokaktan sağlanır. Sokağın doğu yönünde oluşturulan platformdan 1. katta bulunan halkın yoğun kullanımı olan mali hizmetler bölümüne ayrı bir giriş verilmiştir. Bu platform aynı zamanda kültür sokağının sosyal alanlarla bağlantısını sağlayan bir uzantıdır. Binayı yatay olarak ikiye ayıran sosyal alanlar katı bu platform ile dışarıya doğrudan bağlıdır. Belediye hizmet birimleri bu katın üzerinde konumlanmıştır. Birimler hem dışarıda panoramik bir görüntüye sahiptir hem de içeriden düşey galeri ile bağlanarak şeffaf bir çalışma ortamı sağlanmıştır. Yapının birbiri üzerinde kayan katları teras- kat bahçeleri ve saçaklara dönüşerek binayı dışla bütünleştiren yarı açık yarı kapalı bir mekan organizasyonu oluşturur. Böylece hem çalışanlar hem de ziyaretçiler için soluk alıp dinlenecek alanlar oluşturulmuştur.

Protokol girişi Garaj Caddesinden yapılarak yoğun kullanım aksından ayrı tutulmuştur. Komşu parsellerle birleşen uçlarda açık otopark düzenlemesi yapılarak kapalı otoparka giriş çıkış rampa bağlantıları yapılmıştır. Bu bağlamda yaya ve araç sirkülasyonu kesişmesi önlenmiştir. Meydanda bisiklet park noktaları ve paten platformları oluşturularak farklı kullanımlara imkan tanınmıştır.

MALZEME SECIMI – EKOLOJI – MALIYET

İklim koşulları göz önünde tutularak tasarlanan binanın sürdürülebilir yapı teknolojilerini içermesi hedeflenmiştir. Yüksek kütle üzerine yerleştirilen UV paneller ile yapının bir kısım enerji ihtiyacı karşılanırken kütle hareketleri ve kullanılan güneş kırıcılar ile güneş kontrolü sağlanmıştır. Alçak kütlenin çatısı yeşil bahçe olarak kullanılarak hem yeşil alan miktarı arttırılmış hem de doğal ısı izolasyonu sağlanmıştır. Ana giriş üzerinde oluşturulan kat bahçesinde dikey yeşil alanlar oluşturularak sürdürebilirlik desteklenmiştir. Mevcut yeşil doku tasarımın ana belirleyicisi olmuş ve kuzey cephede ayrılan alan ile yeşil bölge miktarı arttırılmıştır. Orta alanda oluşturulan galeri üzerindeki hareketli paneller ile doğal hava sirkülasyonuna imkan tanımıştır. Arka yüksek blok brüt beton olarak düşünülmüş ve doğal görüntüsü ile bırakılarak sade bir fon oluşturmuş, ön alçak blokta ise beyaz duvarlar giydirme cephe ile şeffaflaştırılmış orta katlar siyah kompozit malzeme ile kaplanarak yatay hareket verilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın