Issam Fares Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü

Radikal kompozisyona sahip, fakat geleneksel bağlamına saygılı yeni bir bina avlu üzerinde “yüzüyor”.

Beyrut Amerikan Üniversitesi, yoğun yeşilliğin içindeki orta kampüsünde; içinde modern bir tink tank barındıracak, kampüsün geri kalanıyla uyumlu, çevresindeki yeşil dokuyu dikkate alacak, Akdeniz’e açılan görüş açılarını mümkün olduğu kadar koruyacak bir yapı için davetli yarışma açtı.  Üst kampüsü suya yukarıdan bakan, alt kampüsü ise deniz kenarında olan üniversitenin orta kampüste yapılacak binanın, tüm üniversite için hazırlanan master plan’a dâhil olması gerekiyordu.

Projenin mimarı; yeşil dokuyu korumak için yapının ayak izini büyük ölçüde azaltan; içinde “yüzen” okuma odası, atölye konferans odası, araştırma mekanları bulunan ve girişteki avlunu üzerine uzanan 21 metrelik bir konsol tasarladı. 3000 m²’ik yapı üniversite içindeki yollar ve bağlantılarla tanımlanıyor; bina kesişen rotaların geometrisinden ortaya çıkarak, araştırma ve müzakereler için iç içe geçen platformlara dönüşüyor.

Binanın kütle ve hacim dağılımı topoğrafyaya uyum sağlıyor ve yakınındaki incir ve nazı ağaçları proje mükemmel uyum sağlıyor. Binanın konstrüksiyonu 20. yüzyıl Lübnan inşa kültürünün, brüt betonla çalışma geleneğinin bir devamı.

Etiketler

Bir yanıt yazın