+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
3. Ödül, Çuhadaroğlu Alüminyum 2016 Öğrenci Proje Yarışması

3. Ödül, Çuhadaroğlu Alüminyum 2016 Öğrenci Proje Yarışması

30 Eylül 2016, 08:51
  defa okundu.

Barışa açılan bir kapı: Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi başlığı ekseninde şekillenen yarışmanın amacı, savaş öğelerine ev sahipliği yapan ve hali hazırda Çağlayan'da bulunan müzenin yeni bina tasarımı için oluşturulan bir öneridir.

Hisart Savaş Müzesi

Mimari tasarımın iyi olabilmesi, çevresel verilerin ve istenilen ihtiyaçların iyi analiz edilip birlikte harmanlanmasına bağlıdır:

1. Çevresiyle ve tarihiyle; günümüze bir şekilde ulaşabilmiş, geleceğe daha sağlıklı ulaşması hedeflenen Yedikule Gazhanesi ve endüstri mirası.
2. Bu çevreye yerleşmesi ve uyum sağlaması istenen savaş müzesi kompleksi.

Gazhane arazisinin çeperi; İstanbul kara ve deniz surlarının başladığı-kesiştiği köşe, Yedikule Hisarı, eski demiryolu hattı ve binaları, Kennedy Caddesi, Marmara Denizi gibi birçok önemli odak noktasıyla çevrelenmiştir. Bunlar alanın çekiciliğinde başrol oynarken, çeperi oluşturan ögelerin birbiriyle sımsıkı bağlanması, gazhane alanını kendi içinde sıkıştırıp buraya ulaşımı zorlaştırmaktadır. Ulaşım ve giriş noktaları; mevcudun aksine daha erişilebilir olabilecek, olası yoğunluk akışlarının kesişim noktalarında belirlenmiştir. Kesişim noktaları öneri park ve meydanlarla beslenmeye çalışılmıştır.

Gazometreden, çatıları yıkılıp içleri harap durumda olan gazhane binalarına, en ücra noktada bulunan açık alanlara kadar, kompleksin kamusal bir endüstriyel park alanına dönüşmesi hedeflenmiştir. Bu yapıların koruyucu bir anlayışla onarılması ve renove edilmesi, burayı yaşanabilir kılıp, gelecek nesillere aktaracaktır. Renovasyon düşüncesinin savaş müzesi işleviyle birleşmesi, alanın aynı zamanda kültürel ve turistik bir çekim noktasına evrilmesini sağlayacaktır. Yeni eklenecek savaş müzesi yapılarının mevcutla uyumlu olması ve çağımızı yansıtan modern çizgiler barındırması tasarım kaygılarımızın başlıca etmenleri olmuştur.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: İstanbul
Proje Tipi: Müze
Proje Tipi Grubu: 3. Ödül
Tasarım Ekibi: Atakan Koca, Emine Merve Siper
İlgili Projeler