Yapay Kar Mağarası Acil Durum Kulübesi

Margot Krasojević Architects'in tasarladığı acil durum kulübesi soğuk hava koşullarına dayanabilmek için tasarlanmış bir fikir projesi.

Mimarı Margot Krasojević projeyi anlatıyor:

Kulübe çevredeki kayalıkları ve peyzajı taklit ediyor. Acil durumlarda kullanılan yapı, karbon fiber ağdan yapılmış bir çerçeve ile karı tutarak bir kar tepesi ve dağcıların geçici süreyle barınabileceği mağara benzeri bir alan oluşturuyor. Kompozit karbondan ağ tuttuğu karı izolasyon malzemesi olarak, kar fırtınalarından korunmak için kullanıyor. Yapı delikli bir strüktüre sahip olduğu için yığılan karın içinde küçük odalar ve havalandırma delikleri kazılabiliyor. 

Karbon fiber ağa uygulanan silisyum katmanları güneş ışığından elektrik akımı üretebiliyor ve fotovolkanikler bu enerjiyi depolamak için kullanılabiliyor. Ağın içine gömülmüş elektrik direnç kabloları önce ısı enerjisi üretip sonrasında da strüktürü soğutarak karı tutan buz bir yüzey oluşmasını sağlıyorlar.

Yapay kar mağarasının içinde yerleştirilmiş ahşap çerçeveden çıkan tırmanma ipi benzeri cephe tasarımı, tüyleri sayesinde gece dondan ve yüksek irtifadaki ultraviyole ışınlardan korunan kar lotusuna benziyor. İpler donmayı ve donmaya bağlı olabilecek hasarları önlüyor. 

Bir gezi deneyiminin parçası olarak tasarlanan yapı, doğası itibariyle, ihtiyaç halinde kişi sayısına göre kazılan acil durum sığınaklarına benziyor. İpli strüktürün içindeki hücreye benzeyen modüller uyku bölümlerine sahip. Karbon çatı panellerine uygulanan holografik filtreler uyku modüllerindeki sıcaklığı ve uyku modüllerinden geçen, oradan da alttaki yapay kar mağarasına inen direk ışığı kontrol altında tutuyor.

Yeşil fotovolkanik paneller ışığı control ediyor ve karbon fiber ağda depolanan enerjiyi üretiyor. Kar mağarası, dışarısının sıcaklığı – 50 °olsa dahi içeriyi 0 °C’da tutuyor. Yapı hafif bir eğime kazılarak oturtuluyor. Karı kazıyarak oturtulan giriş tüneli ana mekanın altından başlıyor. Yapının kubbeli çatısı herhangi bir sızıntıyı önlüyor ve delikleri kolaylıkla hava alınmasına yardım ediyor. Dar giriş tüneli, yükseltilmiş uyku platformlarının olduğu zemini düzlenmiş alana açılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın