Cyclopean Evi

Madrid'te üretilen ve Brookline'de monte edilen ev, hafif malzemeleri ve farlı strüktürel yaklaşımıyla ilginç bir mimari çözüm sunarak var olan tek katlı yapının üzerine oturuyor.

Evin mimari projesinin sahibi Ensamble Studio anlatıyor:

Eve dönüş yolundaki ilk durakta Ulysses, Cyclops’un, tek gözlü ve güçlü yapı ustasının mağarasına varır. Ve kaçmak için tüm hünerini kullanana kadar orada kalır, sonra da rüzgarın onu götürdüğü yere gider. 

Cyclopean Evi, yapı ustasının gayreti ve mühendisin hüneriyle, imal edildiği Madrid’ten monte edildiği Brookline’e kadar bir yolculuğa çıktı ve deniz aşırı yolculuğunun ardından hali hazırda varolan bir garajın üstüne konuldu. İki kat yüksekliğindeki açık planlı yaşama alanı temel ailevi aktiviteleri barındırıyor, yapıyı teknolojik ve mekansal olarak zamana ve kullanıcılarının ihtiyaçlarına adapte ediyor. 

Bu yeni mimari eleman strüktürü ve altyapıyı çebere topluyor, devasa boyutlarda yedi kirişin her biri farklı bir eylemi (yemek bişirme ve banyo, depolama, oturma, yemek yeme, uyuma, çalışma, yansıtma) barındırıyor. Planın geri kalanı, zamanla gelişecek olasılıklar için açık bırakılıyor ve fonksiyonlara gerektiği zaman merkez hacme doğru genişleme olanağı veriliyor. 7 adet program kirişi dışarısıyla olan görsel iletişimi en aza indiren kalın bir duvar oluşturuyor. Bu kalın duvar, komşu arazilere bakan 3 yüzeyi kapatırken caddeye bakan cephede büyük bir açıklık bırakarak ev sahibinin ön cephedeki ağaçları görebilmesini sağlıyor.

 

Bu tek gözü tamamlayacak şekilde, kirişler üst üste bindikleri noktalarda, daha fazla ışık ve hava alacak boşluklar açılıyor. Bu şekilde ışık ve manzara maksimuma çıkarılırken mahremiyet ve termal yalıtım garanti ediliyor. 

,

Varolan strüktüre fazla yüklenmemek ve yeni temel kazımına gerek kalmaması için, ultra hafif inşa sistemi yeni elemanları şekillendiriyor. Katı çekirdekler köpükten yapılıyor ve çelik profillerle kuvvetlendiriliyor, yangından korunması için ise ince bir tabaka beton ve elyaf ile kaplanıyor. Kuru birleşimler ve hafif malzemeler farklı elemanların arazi dışında üretilmesini olanaklı kılıyor. Önceden dikkatle planlanan süreç, elemanların ritmik bir serkansı takip ederek çabucak yerleştirilmelerini sağlıyor. 

Ulysses’in mağarayı terketmesine engel olan ağır ve soğuk taş yerine, Cyclopean Evi hafif ve sıcak. 

Etiketler

Bir yanıt yazın