1. Mansiyon, Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması

1. Mansiyon, Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

GENEL YERLEŞİM KARARI-YÖNELİM
Geçmişte, SEKA Çaycuma işletmesinin şehrin sosyal kültürünü değiştirmeye ön ayak olduğu girişimi sürdürmek, kendi içinde sosyal kampüs gibi çalışan, kente eklemlenecek ve bu alanlarla ilişki içinde olacak yeni bir buluşma alanı kazandırmak amaçlandı.

Bilim Merkezi, bölgenin doğusunda bulunan eğitim-spor-kültür yoğunluklu kullanımlarla kamusal alan ortaklığı kararı doğrultusunda bölgedeki eski yapılaşma izlerinin üstünde doğu-batı aksında konumlanmıştır.

Yapının doğal dokuya yabancılaşmaması, onun bir parçası gibi davranarak, boşluklarının koruyla birlikte örgütlenmesi temel prensibiyle, program bu doğrultuda organize edilmiştir.

PROGRAM
Programın yarı açık-açık alanlara doğrudan açılabilecek çok amaçlı salon, derslik kafeterya, giriş gibi ihtiyaçları arazinin +3 kotunda koruya bir amfi merdivenle bağlanarak burada bir etkinlik avlusu oluşturur. Bu kararın aynı zamanda korudaki farklı kullanıcı yaklaşımlarının toparlayıcılığını sağlaması ve bu sayede merkezin büyüme senaryosunda her daim merkezde kalması hedeflenmiştir.

Depo-atölye alanları ve servis girişi bağlantısının araçla kolay sağlanması ve bunların doğrudan sergi alanlarına bağlanması için bu mahaller 0 kotunda planlanmıştır. Bu sayede ayrıca geçici serginin gerektiğinde tek başına çalışabilmesi sağlanmıştır.

PEYZAJ RAPORU

Peyzaj projesinin temel hedefi, projenin çamlık korusu ile bütünlük oluşturan ve kentin rekreasyonel ihtiyaçlarını giderebileceği doğal sosyal alanların oluşturulmasıdır. Böylece alanın fiziksel olarak çevresinden ayrılmaması amaçlanmıştır.

Proje alanının koru içinde olmasından dolayı hassasiyetle bu doku devam ettirilecektir sert zemin malzemesi olarak yüzey sertleştiricisi eklenmiş beton kullanılacaktır. Sert zemin (taşlık) uygulanmayan alanların mimari dille uyum sağlaması için buralara yabani ve aromatik bitkiler ekilecektir.

Etiketler

Bir yanıt yazın