Katılımcı, Kırşehir Gezegenevi ve Kültürparkı Mimari Proje Yarışması

Proje Raporu

Genel Tanıtım

Tasarım arazisi kentin önemli akslarından olan Terme Caddesi üzerinde yer almaktadır. Bu doğrultuda ana tasarım kararı; kentin bina yoğun bu bölgesinin önemli açık alanlarından olacak Kültür Parkının kesintisiz bir şekilde bu caddeye açılmasıdır. Kapalı programların yer aldığı kütle konumlandırılırken bu ana karar üzerinde durulmuştur. Kütle arazinin güneydoğusuna yaslanarak önüdeki bütün alan Kültür parkına ayrılmış, Kültür parkı üzerinde oluşturulan Kültür Aksı ve Bilim Sokağı ile kütleye ulaşım sağlanmış ve Kültür Parkına kütle içindeki etkinliklerin akması sağlamıştır.

Kültür Parkı

Kütle proje arazisinin güneydoğusuna yaslanarak önünde kalan ve Terme Caddesine açılan tüm alan bütünleşik bir Kültür Parkı olarak tasarlanmıştır.Proje arazisinin güneybatısında yer alan Neşet Ertaş Kültür Merkezi ve tasarlanan Gezegenevi kütleleri Kültür parkını çeperlerden sarıp parkla birlikte çalışması hedeflenmiştir. Eski sanayi alanının dönüştürülmesiyle kente kazandırılan park alanının Gezegenevi Projesinin ön bahçesi olmaktan kurtarılıp, yapıyla kent arasında bir ara yüz olması amaçlanmıştır.

Kültür Aksı

Terme Caddesinden arazinin güneydoğusuna doğru oluşturulan Kültür Aksı öneri satış ünitelerinin de olduğu aynı zamanda yansıma havuzlarıyla vurgulanan bir aks olup, Neşet Ertaş Kültür Merkezini ve Gezegenevini birbirine bağlar.

Planetaryum Küresi

Yansıma havuzları dizisinin en sonuncusu üzerinde yükselen Planetaryum Küresi Kültür Aksı boyunca kesintisiz algılanır ve yeni bir şehir simgesi oluşturur.

Küre etrafı betonarme kabuktan boşaltılarak iki elemanın ayrı çalışması ve kürenin bütün algısı vurgulanır. Aynı zamanda Kültür Parkına bakan cephe Gezegenevi-Kültür Parkı bütünleşik tasarımını destekler niteliktedir.

Betonarme Kabuk

Proje kütlesini saran Betonarme Kabuk İdari Ofislerin sonundan dönerek altta giriş kısmını oluşturur. Kabuğun döndüğü bu kısımda Giriş Holü ve Kafeterya bölümleri içeri çekilerek vurgulanır, yarı açık mekanlar oluşturulur.

Kültür Parkının içinden geçen Bilim Sokağının sonlandığı kütle girişi aynı zamanda kamusal fonksiyonların açıldığı Fuaye ve Sergi Holüne bağlıdır. Bu sayede iç mekanda girişten itibaren kesintisiz bir Planetaryum küresi algısı sağlanır.
Etiketler

Bir yanıt yazın