+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Çömlek Stüdyosu

Çömlek Stüdyosu

20 Temmuz 2016, 17:30
  defa okundu.

Vietnamlı sanatçı Le Duc Ha’nın çömlek stüdyosu sıcak malzemenin ruhunu ve doğanın dinamiklerini duyan bir mekan.

Vietnam’ın Quang Nam bölgesinde yer alan Terra Cotta Studio kendine has bir mimari yapıya sahip. Tanınmış bir sanatçı olan Le Duc Ha’nın stüdyosu sanatla ilişki kurulmasını sağlayan bir yapı. Stüdyonun yakınından geçen Thu Bon Nehr, çoğunluğu tarımla uğraşan veya zanaatla geçinen yerel halkın yaşayışı üzerinde önemli etkiye sahip. 

4. yüzyıldan 7.’ye kadar devam eden Champa Krallığının sınırları içinde kalan bölgedeki stüdyo Champa kültüründen de izler taşıyor. 

Proje, kenarları yedişer metre uzunluğunda küp şeklinde bir mekan. Stüdyonun etrafını kil ürünlerin kurutulması için kullanılan bamboo çerçeveli bir platform sarıyor. Daha sonradan bu platforma dinlenmek, rahatlamak ve çay içmek için iki büyük bank eklendi. Bu yükseltilmiş platform aynı zamanda stüdyoyu atölye alanından ayıran bir sınır olarak çalışıyor. Studyonun en dış katmanı ise kilden tuğlalarla örülmüş.

Tuğlalardan örülmüş yüzeydeki boşluklar yapının hava almasını sağlıyor ve sıcaklığı kontrol altında tutuyor. Duvar dışarıyı içeriden ayıran bir duvar değil; böylece sanatçı rüzgarı, dereden gelen serinliği ve doğadaki sesleri duyabiliyor. Diğer taraftan bu dış yüzey sanatçıya bir çeşit özel alan sağlıyor.

Stüdyonun iç mekanı; üretilenleri sergilemek için 60 cm2 lik modüller oluşturan üç kat yüksekliğinde ahşap çerçeveden, merdivenden, holden ve oturmak için konulan banklardan ibaret. Ahşap çerçevenin yüksekliği 7 metre. Holü takip edenler atölyeyi, nehir yatağını ve bütün bahçeyi gözleyebiliyor. 

Bina tasarlanırken su taşkınları göz önünde bulunduruldu. Sanatçının kurumak üzere olan ve tamamlanmış eserlerini üst kotta saklaması olası bir taşkında korunabilmeleri için planlandı. Yapı çömlek sevenler için bir ziyaret yeri olma niteliği taşıyor.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Vietnam, Quang Nam
Proje Ofisi: Tropical Space
Proje Tipi Grubu: Ticari, Kültür
Fotoğraf: Oki Hiroyuki
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
İlgili Projeler