Yagi’de Bir Ev

Japonya, Hiroşima'da Yagi semtinde yer alan konutun cephesinde açılan ancak camı ve pervazıyla kapatılmayan pencereler, ev ile çevresi arasındaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlıyor.

Mimarları projeyi şöyle anlatıyor:

Yagi’de yer alan konut projesi, tamamlanmış/tamamlanmamış form fikriyle tasarlandı. Diğer projelerden farklı olarak, bu ev için inşaatın son aşaması bilinen anlamda bir tamamlanmaya işaret etmiyordu. Projeye, müşteri yaşamaya başladıktan sonra onun deneyimiyle tamamlanacağı hissi taşındı.

Evin iç mekanı, yapının çevresiyle etkileşimini maksimuma çıkarmak üzere tasarlandı. Çevresiyle doğal bir kontrast oluşturması için arazinin merkezinde duran ağaç korundu. Zemin kat malzemesi orijinal alandaki ile aynı kaldı. Evin diğer pencerelerinden farklı olarak birinci katın pencereleri, pervazsız ve camsız olacak şekilde açık bırakıldı. Bu, rüzgar ve yağmur ile ilginç bir etkileşim yarattı.

Tüm bu elemanlar, bu evin sınırsız bir yaşam tarzı deneyimi sunma potansiyelini arttırdı ve sınırları azalttı. Dış mekan ile iç mekanın bağlantısına dair bu farklı yorum aracılığıyla yaşamanın yeni yollarının müşteri tarafından keşfedilebilmesi amaçlandı.

Etiketler

1 Yorum

  • ercan-celikkiran says:

    Türkiye’deki imar yönetmeliği bakımından 6,50 m yükseklik verilen yere 9,50 m gabarili yapı yapmak , düz arazide , mümkün değildir. Ayrıca plan biçimi olarak yan bahçelerden birindeki eğri girintinin sebebini anlamadım. Mekansal olarak bir tanımlama var ancak aktif olarak kullanılamıyor gibi. Onun dışında zemin katın tamamıyla kullanıcı yorumuna bırakılmış olması fikri heyecan verici. Yine her ne kadar Türkiye’deki imar yönetmeliğine göre uygulanamayacak bir planlama olsa da…

Bir yanıt yazın