+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ayvalık Belediyesi Halil Başyazgan Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi

Ayvalık Belediyesi Halil Başyazgan Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi

28 Kasım 2017, 10:39
  defa okundu.

Ayvalık’a bağlı Küçükköy yerleşimine yaklaşık 1 km mesafede konumlanan yapı bölge halkının muhtelif sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanmış.

Ayvalık’a bağlı Küçükköy yerleşimine yaklaşık 1 km mesafede konumlanan yapı bölge halkının muhtelif sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanmıştır. Proje arazisi üçgen şeklindedir.  Üçgenin bir kenarı denize açılır, diğer kenarı ana yol aksına cephe verir. Çok amaçlı olarak işlev görecek olan salon 250 kişiliktir. Salona açılan fuaye alanı denize paralel konumlanır ve terasa açılarak iç-dış ilişkisini kuvvetlendirir. Bu sayede fuaye dış mekâna da taşarak büyür ve dış mekân etkinliklerine de olanak sağlar. Yapıya girişler Fuayenin her iki cephesinden karşılıklı olarak sağlanmaktadır. Bu şekilde ana yoldan yaya ulaşımı sağlanabildiği gibi arka cepheden de otopark alanına ve çim bahçeye ulaşım sağlanmaktadır. Yapı üç yönünden dışa açık ve iç-dış ilişkisini sağlayan bir kurgudadır. Otopark alanına bakan cephede ise servis birimlerinin olduğu mekânlar ve servis girişleri bulunmaktadır.

Salona hizmet eden diğer mekânlar; mutfak, hazırlık odaları, ofis ve servis hacimlerinden oluşmaktadır. Salonun cephesinde bırakılan doğramalar sayesinde mekân doğal ışık alabilmektedir. Aynı zamanda yapının ana işlevi olan salonun ön cepheye bakması yapı fonksiyonunun dışavurumudur. Fuaye cephesinde yöreye ait sarımsak taşı kullanılmış, diğer cepheler sıva olarak bırakılmıştır. Yapıda herhangi bir kaplama malzemesine gerek duyulmamıştır. Yapı bir saçak altına yerleştirilen salon ve fuaye kütlesinden ibarettir. Kütlenin saçak ile ilişkisi mimari tasarımda belirleyici olmuştur. Yapının iç mekânında Ayvalık’a özel zeytin ağaçlarından esinlenerek doğadan renkler ve ahşap kaplamalar kullanılmıştır. Peyzaj tasarımında yapının dışa açılan üç yönünde çim bahçe düşünülmüştür.  Bahçeye yerleştirilen yöreye özel zeytin ağaçları yapının yerle ilişkisini kuvvetlendiren peyzaj öğeleridir.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!
feride onal / 21 Temmuz 2016, 05:08
tebrikler sevgili Derya ve Ozan....elinize sağlık...
 
 

Künye
Proje Yeri: Ayvalık, Balıkesir
Proje Tipi: Kültür Merkezi
Proje Tipi Grubu: Kültür
Ana Yüklenici: HEM Yapı
Peyzaj Mimarlığı: Cey Peyzaj
Aydınlatma Projesi: ALD Aydınlatma
Statik Projesi: CGA Mühendislik
Mekanik Projesi: AR-KE Mühendislik
Elektrik Projesi: Esan Mühendislik
Çelik Projesi: CGA Mühendislik
Altyapı Projesi: ÇEVSA Mühendislik
Akustik Projesi: Talayman
Akustik Danışmanı: Demir Döken
Yangın Tahliye Projesi: Tasarım Yangın Danışmanlık
Yangın Güvenlik Danışmanı: Taner Kaboğlu
Mimari Mesleki Kontrollük: Doğuş Gayrimenkul Yatırım ve İşletme
Şantiye Yöneticisi: Ahmet Sarımeşe
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 4,300 m²
Toplam İnşaat Alanı: 800 m2
İlgili Projeler