Katılımcı (I am Prototype), Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı (I am Prototype), Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi Mimari Proje Yarışması

Mimari Proje Raporu

Nitelikli kentleşme, sosyal donatıların planlanarak kent hayatına adapte edilmesi ve bu alanlar çevresindeki sosyal hayatın zenginleşmesi ile sağlanabilir. Lüleburgaz Yüzme Akademisi, spor aktivitelerinin günlük hayatın bir parçası olarak eğitim ve dinlenme alanları ile iç içe planlanıp, kent hayatına adapte edilmesi amacıyla örnek bir model olarak ele alınmıştır.

Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi için önerilen yapıların öncelikle çevresiyle bütünlük kurması ve bu çevreye değer katması ana amaçlardan birisidir.

Farklı kullanıcıları ortak kullanım alanlarında bir araya getirmek, spor etkinliklerin yanısıra eğitim, dinlenme ve rekreasyon alanları ile ortak ve özgün mekanlar yaratmak önerinin öncelikli hedefidir.

Açık alanların aktif kullanımı ile iç ve dış mekanların bütünleşmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda tasarlanan akademi, farklı programların özerk yapılarını bozmadan, bir arada ve çözülmüş doğayla barışık organik bir yapı önerisidir.

Yüzme akademisi yapılarının planlandığı alan kentin özel noktalarından birisidir. Akademi bünyesinde alanın konumu ve topografik özellikleri dikkate alınarak doğayla bütünleşen bir üst örtü tanımlanmıştır.

Proje kapsamında önerilen koşu parkuru ve bisiklet yolları gibi açık alan spor aktiviteleri de benzer şekilde yeşil alanları daha tanımlı kılmanın yanısıra spor alanlarının daha etkin kullanılması ve şehir hayatı ile bütünleşmesi açısından önemlidir.

Mekanların tümü, programlar arasındaki süreklilik göz önüne alınarak biçimlendirilmiş, doğayı ve yeşili kucaklayan iç hacimler kurgulanmıştır.

Sirkülasyonun akıcı bir bütünlükle mekanlar arasındaki sürekliliği pekiştireceği plan çözümleri ile iç ve dış mekan yaşantısının geçirgenliği sağlanmıştır.

Tüm bu üst başlıklar neticesinde inşa edilecek yüzme akademisi yapıları grubunun;

– Kent hayatı ile bütünleşen sportif ve rekreatif alanlar ile kentlinin günlük hayatını zenginleştirmeyi hedefleyen,

– Alan içerisindeki yeşil kısımları koruyarak sürdürülebilir bir yapıyla tekrar ele alan, içerisinde bulunduğu doğa ile barışık,

– Açık alanların aktif kullanımı ile farklı kullanıcıları bir araya getirerek ortak kullanım ve deneyim alanları yaratan yaklaşımlar bütünüyle biçimlendirildiği savunulabilir.

Yeşil alan içerisinde bir uçtan diğer uca uzanan hafif ve geçirgen örtü, tüm akademi yapılarını birleştiren ve ortak kullanım alanlarını tanımlayan ana yapı elemanıdır.

YERLEŞİM KARARLARI

Proje alanı, kentin çeperinde, topografisi itibarı ile kente hakim bir konumdadır. Alanın topografik özelliğini koruyarak yapılacak minimum müdahale ile doğa ile barışık bir çözüm bulmak ana yaklaşım kararıdır. Arazide yapılan yer görme çalışması sonrası proje alanı içerisinde büyük açıklıklı havuz programlarının yer alabileceği potansiyel alanlar belirlenmiştir.

Alanın güneyinden geçen Edirne Caddesi kentten ulaşımı sağlayan ana arterdir. Bu ana arter üzerindeki iki farklı girişi birleştiren aksta yer alan düzlük bölge ile yıkılması planlanan yapının yer aldığı üst platform arazideki belirgin potansiyel alanlar olarak saptanmıştır.

Araziye üç farklı noktadan ulaşım sağlanması düşünülmüş ve farklı fonksiyonlar bu alanlar çevresinde şekillendirilmiştir. Akademi ana girişi Edirne Caddesi üzerinden, halk havuzuna ulaşım ise askeriye yolu üzerindeki girişten sağlanmıştır. Açık havuz ve su eğlenceleri parkına giriş ise kuzeyde şehre hakim komundaki tepe noktasına ulaşan yolun devamında yer almaktadır.

Kapalı mekan fonksiyonları arazinin alt kotlarındaki uzun aks boyunca konumlandırılırken korunacak ağaç gruplarının arasında oluşturulan koridorun merkezinde tanımlanan meydan, yapılar ve farklı kullanımlar arasındaki çekim ve etkileşim merkezi olarak tasarlanmıştır.

Akademinin merkezinde oluşturulan bu meydanda arazideki kot farklarından yararlanarak organik bir birleşim sağlanmıştır. Ortak kullanım alanı Spa ve FTM ise meydana açılan bu alanda arazi içerisine gömülerek oluşturulmuştur.

Meydan, toprağa gömülü oluşturulan bu hacmin üzerinde devam eden açık koridor ile üst kottaki açık havuz ve su eğlenceleri parkı ile eklemlendirilmiştir.

Bu farklı kullanım alanlarını destekleyecek şekilde arazinin uç noktalarında otoparklar ve ulaşım donatıları oluşturularak yapıların bağımsız kullanımları sağlanmıştır. Özerk ulaşım ve kullanım alanları oluşturulmasına karşın yapı grubunun bir bütün olarak işlemesi hedeflenmiş ve farklı grupların birarada ve doğa ile bütünleşen kullanımına olanak tanınmıştır.

YAPI KOMPOZİSYONUNUN ve PLANLARIN BİÇİMLENİŞİ

Alanın var olan ekolojik potansiyeli ile sürdürülebilirliği ana hedefler den birisidir. Yapı gruplarının yerleşimi ve kullanımının bütününde insan ölçeğinde ve doğa ile ilişkili açık hacimler oluşturulmuş, gün ışığından maksimum düzeyde yararlanılmıştır.

Spor alanlarının bütününde , hazırlık alanları toprak altı kotlarına alınarak kullanım alanlarında yeşil alanlar ile görsel ve fiziksel ilişki kurulması sağlanmış, yapının doğaya açılması amaçlanmıştır.

Halk havuzu alanın batısında yer alan kütle içerisinde konumlanmıştır. Kuzey ve güneyde saydam cepheler ile dıç-iç mekan bütünlüğü sağlanmış, farklı yaş gruplarının kullanımına açık olan bu alan toprak altında oluşturulan iç koridor ile spa bölümüne bağlanmıştır.

Olimpik yüzme havuzu ve sutopu havuzu aynı kütle içerisinde farklı girişler ile konumlandırılmıştır. Kuzey cephede yapay topoğrafya biçiminde tasarlanan tribün ile arazi egimi iç hacime aktarılmıştır. Kot farkından yararlanılarak, tribun altında oluşan boşlukta ise soyunma odaları ve klup odaları gibi fonksiyonlar konumlandırılmış, iç hacimlerin doğaya ve yeşile açılması sağlanmıştır. Olimpik ve sutopu havuzlarının yeraldığı bu hacime ulaşım iki uçta bulunan farklı girişlerden sağlanmıştır. Bilet kontrollü alanlar da meydana ve ana girişe açılan bu iki farklı holden sağlanmıştır. Bu alanlarda klüp odalarına ve soyunma odalarına ulaşan bağımsız sporcu girişleri de oluşturulmuşur.

Soyunma odalarının spa içerisine doğrudan ulaşan koridorlar ile Spa ve FTM alanına sporcu giriş koridoru oluşturulmuştur.

Spa ve FTM nin yer aldığı hacime ulaşım, havuz kütleleri arasındaki meydandan doğrudan sağlanmıştır. Ayrıca Spa hacminin merkezinde oluşturulan iç avlu ile doğayı içine alması ve doğal ışıktan yararlanma olanağı sağlanmıştır.

Açık havuz ise arazinin kuzeyindeki ust kotta topoğrafyanın şekillenmesiyle oluşturulan düzlükte konumlanmıştır. Gerekli servis fonksiyonları topoğrafya içerisine gömülerek arazinin doğal eğiminden yararlanmak suretiyle hakim kuzey rüzgarından korunaklı bir alan tanımlanmıştır. Güney yönünde ise dogaya açılan manzaraya hakim kullanım alanları ile güneşlenme terasları oluşturulmuştur.

Doğal kot farkından yararlanılarak açık havuzdan 5 metre altta oluşturulan terasta su oyunları havuzu ve su kaydırağı yer alır.

Proje kapsamında önerilen 1 km’lik parkur, proje sahasının bütününü katederek, koşu, yürüyüş ve bisiklet yolu gibi fonksiyonlara olanak sağlarken, bir yandan da yeşil alanları daha tanımlı kılarak, açık spor alanları ile akademi sahasının kentle bütünleşmesini amaçlar.

ÇATI

Farklı kullanımlar için kendi içerisinde bağımsız çalışabilen farklı kütleler tanımlanmış olmasına karşın akademi hacimlerin tamamı tek bir membran örtü ile birleştirilmiştir. Taşıyıcı grid üzerine membran kaplama ile oluşturulan bu hafif örtü yeşil alan içerisine serilmiş bir çarşaf gibi alanın bir ucundan digerine uzanarak akademi alanını tanımlar.

CEPHE

Akademi bütününde opak ve saydam olmak üzere iki farklı cephe önerilmiştir. Doğu ve batıya açılan girişler, beyaz beton – opak cepheler ile tanımlanmış, kuzey ve güney yönde doğaya açılan saydam cam cepheler kullanılarak güneş kırıcılarla iklim kontrolü sağlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın