Eşdeğer Mansiyon (KUKA), İnegöl Belediyesi Hizmet Binası Yarışması

Vaziyet düzleminde hayat bulan mevcut ağaç habitatı, satranç tahtasında yarım bırakılmış bir oyun görünümünden çok ta uzak bir olgu değildir. Sıfırdan bir oyuna başlamak yerine masada devraldığımız senaryoyu dikkatli analiz ediyoruz.Hazırsanız başlayalım.

Mimari Proje Raporu

Vaziyet düzleminde hayat bulan mevcut ağaç habitatı, satranç tahtasında yarım bırakılmış bir oyun görünümünden çokta uzak bir olgu değildir. Boşluklarda, tasarım ögeleri için zengin potansiyel alanları ve kombinasyonları görmek mümkündür. Tasarım ögesi ile yeşilin oyunu alanının potansiyelini gözler önüne sermektedir. Boşluklar ileride göreceğimiz hamlelerin yalnızca başlangıcıdır. Daha ilk bakışta seyir zevki yüksek bir karşılaşma izleyeceğimizden hiç şüphemiz olmasın. Bir piyonun değerini bilen bütün sıkı oyuncuların hassasiyeti ile her bir ağaç habitatının korunması için bütün bir tasarım ögesi seferber edilmiştir. Çünkü bilinir ki satranç taşlarını güçlü kılan şey, tek başına olan nitelikleri değil birbirleri ile olan bağlantılarının derinliğidir. Bu yüzdendir ki korunması önerilen ağaç habitatının herhangi birinden taviz vermek nitelikli bir tasarım için olası değildir. Daha önce devlet hastanesi ve dispanser olarak görev yapan yapı, bir dönüşümün kavşağında. Tamamen yıkılarak belediye hizmet binası olarak hizmet verecek olan tasarımın, mevcut yeşil habitatından farklı kamusal dokunuşlar talep etmesi bu bağlamda kaçınılmazdır. Sıfırdan bir oyuna başlamak yerine masada devraldığımız senaryoyu çok dikkatli analiz etmemiz gerektiğinin bilincinde hamlelerimizde titiz ve öncesinde uzun düşünme süreleri vererek zihinde hamleler kervanına yol arıyoruz. Hazırsanız başlayalım! Alan kullanıcılarının kentsel ölçekteki sirkülasyon ihtiyaçlarını ve hafızalarını göz önüne alarak ilk hamlemizi yapıyoruz. Adnan Menderes Bulvarı’nı Başaran Sokak’a bağlayacak bir “Belediye Sokağı” düşünerek yola başlıyoruz. Alanın batısında bulunan tören alanı ile sosyal alan ögelerini (Çok amaçlı salon, geçici sergi, kafeler, kreş) harmanlayarak bir potada eritiyoruz. Çünkü bir sonraki hamlemiz olacak olan bu sosyal donatıları alanda bulunan ağaç ögeleri çevresinde tanımlı bir kentsel avluda buluşturmayı planlıyoruz.

Alanın doğusuna çekilen belediye hizmet binamız alandaki yeşil habitata olağanca saygısıyla şekilleniyor. Ağacı seyir ögesi olarak kullanan 3 adet avlu ve gün ışığından maksimum faydalanmamıza olanak sağlayan 2 adet atrium ile belediye hizmet binamız iyiden iyiye şekillenir durumdadır. İki avlu arasında şeffaf bantlar ile yeşile açılan meclis salonu bilindik kalıpların ötesinde keyifli bir alan olarak hizmete sunuluyor. İki avluya hakim bu alanın üst kotunu belediye için kaliteli bir nefes alama mekanına dönüştürmeyi de ihmal etmiyoruz. Sosyal alan içerisinde bulunan çok amaçlı salonu özelleştirip fuayenin mekânsal kalitesine katkıda bulunmak adına 150 cm kadar zemini düşürüyoruz. Meydan ile görsel teması kesmemesine özen göstererek meydandan içine akan bir sirkülasyon hayal ediyoruz. Güneyinde kalan kafeteryanın kuzey duvarını geçici sergi alanı olarak kullanarak alana dinamizm kazandırıyoruz. Bütün bu kütleleri belediye hizmet binası ile meydana yeşil bir avlu ile açılan bir örtüde birleştirerek bütüncüllüğü sağlıyoruz. Bunların yanı sıra meydan zemini ile hemzemin çalışan çim ögemizi bir yönlendirici olarak kullanıp bunu mental bariyerler haline dönüştürüyoruz. Yapı ile meydanın, meydan ile avlunun kurgusunu tamamlayan bu yönlendiriciler ihtiyaç duyulduğu zaman kentlinin üzerinde keyifli vakit geçirebileceği tanımlı çerçeveler haline dönüşmesi planlanmaktadır. Kentlinin bu ögeleri kent meydanına serilen nefes alan yeşil halılar olarak algılaması meydan aidiyeti için en kritik noktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın