Katılımcı, Van İpekyolu Belediye Merkezi Mimari Proje Yarışması

Mimari Proje Açıklama Raporu

Konum: Arsa konumu itibariyle Kuzeyinde geçen Fevzi Çakmak Caddesi ve batısında geçen Milli Egemenlik Caddesi gibi iki ana arter arasında yer almaktadır. Arsanın doğusunda Eğitim binası yer almakta olup güneyinden diğer arterlere göre daha az işlek olan İnkılap 2.Sokak geçmektedir. Yapı konum itibariyle kamu+ticaret binalarının yoğun olduğu yerde konumlanmaktadır.

Kentsel Koridor: Arsanın batısında yer alan Van Kültür Merkezi+Milli Egemenlik Caddesi + Musa Anter Barış Parkı ve ticaret alanını +Belediye Merkezi + Okul Binası’nı birbirine bağlayan Kentsel Koridor belediye hizmet binasına ulaşmaktadır. Kentsel ölçekte önerilen bu bağlantı kent içinde ayrık duran ticari+kamu +park alanlarının birbiriyle ilişkisi artırmayı hedeflemektedir. Hizmet binasının kuzeyinden geçen Fevzi Çakmak Caddesinden etkinlik meydanı ve girişe doğru akan ağaçlandırılmış bir park önerisi vardır.

Program: İpekyolu Belediye binası önerisi, mimari ihtiyaç programı doğrultusunda birbirinden farklı işlevleri barındırmaktadır. Bu işlevler farklı kullanıcı profilleri, farklı kullanım zamanları ve değişken yapı büyükleri gerektirmektedir. Bu amaçla sosyal birimler (Cep Sineması, Kafe, Kütüphane) ve yönetim-hizmet mekanlarını birbirlerine bağlayan iç sokak önerilmiştir.

Mekansal Organizasyon: Belediye Merkezinin mekansal planlaması içinde çevresel etkiler, mekanların kullanım sıklığı, park ile olan ilişki ve kent koridoruna eklemlenme biçimleri göz önüne alınarak tasarlanmıştır. Genel yapı kitlesi kent koridoru ve Fevzi Paşa Caddesi üzerinden birleşerek etkinlik meydanından giriş tariflenmiştir. Sosyal kullanımların artırılması için kafe, kütüphane ve cep sineması farklı saat ve günlerde bağımsız kullanıma olanak verebilmesi için zemin kotta dışarı açılmıştır. Etkinlik Meydanından geçilerek üst kotta kent terasına açılan noktada çok amaçlı salon kurgulanmıştır. Zemin kotta kent koridoru diğer tarafta okul binasına bağlanmaktadır. Meclis Salonu başkanlık makamına yakınlığından dolayı Eş Başkanlık Makamı ile beraber +8.00 kotunda planlanmıştır. Çok Amaçlı Salon ve Meclis Salonu Park alanına doğru cephesi masif ahşap malzeme düşünülmüştür.

Ofis Bloğunu bölen galeri ışıklanma ve sirkülasyonu sağlayacaktır. Zemin kotta park tarafında ofis bloğunu çevreleyen hem iç mekan hem de dış mekanda peyzajı belirleyen bir karar olmuştur.

İklim: Van iklim itibariyle karasal olup kar yağışının etkili olduğu bir coğrafyaya sahiptir. Yapı kitlesinin parkı da tanımladığı bir kütle öngörülmüş olup karın tahliyesi için eğimli bir çatı önerilmiştir.

Kent Terası: Belediye Merkezi içinde Çok Amaçlı Salon sanat faaliyetlerinin gösterilerinin yapıldığı bir yerdir. Bağımsız kullanılabilme imkanına sahip olabilmesi üst kotta kurgulanan çok amaçlı salon kent terasına açılabilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın