3. Ödül, Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

Lüleburgaz’ın batısında, Edirne Caddesi komşuluğunda yer alan Proje Alanı, kırsal peyzajın içerisinde yoğun ağaç dokularının yer aldığı yaklaşık 20 m. kot farkına sahip bir tepe ve ekseriyetle güney yamaçlarını içeren özel bir arazidir. Hâlihazırda tepede yer alan Lüleburgaz Devlet Hastanesi Diş Tedavi Merkezi, bu özel alanın kentli belleğinde yer etmesini sağlamıştır.

Arazi Kullanım Kararları

Proje alanı toplam 82.000 m²’lik araziye yayılmıştır. İlkesel olarak, sahip olduğu değerleri fırsata dönüştürebilen, ekolojik bileşenleri rehber olarak alan, topografya girdisini doğru yorumlayan, doğaya saygılı bir yapılaşma politikası ile “Sağlıklı Yaşam Parkı” olarak kurgulanmıştır.

Önerilen yerleşim planında üç işlev grubu belirleyicidir. Söz konusu ana işlevler; Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi (LYYA) işlevlerini barındıran yapı grubu, açık otopark ve özellikle tepelik alana yayılan rekreatif amaçlı kullanımlardır. Bu üç işlev grubunun birbirleriyle ve arazi eğimi ile olan ilişkileri, yapıların işleyiş kurgusuna da yön vermektedir.

Yapı grubunun yerleşiminde, korunması beklenen ağaç grupları özelinde alandaki mevcut bitki dokusu, alanın kentle ilişkisi ve arazinin güneşlenme özellikleri belirleyici olmuştur. İhtiyaç programında belirtilen büyüklükteki açık otopark işlevi, arazi eğiminin de uygun olması sebebi ile proje alanının batısında çözümlenmiştir. Şartnamede yıkılacağı belirtilen hastanenin yer aldığı tepe kesimi ise, panoramik görüş açısına sahip olması sebebiyle etkinlik ve seyir tepesi olarak işlevlendirilmiştir. Seyir platformunun altında bu alana hizmet eden bir kafeterya ve teras alanı yer almaktadır.

Proje alanına iki noktadan ulaşılabilmektedir. Bunlardan birincisi, alanın güney doğusundan giren ve hâlihazırda hastane yapısına ulaşmak için kullanılan yoldur. Söz konusu yol üzerinden yapı grubuna toplu taşıma durağı ve parklanma cebi ile “Alt Zemin Kat” kotundan erişim sağlanabilmektedir. Tepe kotuna kadar uzanan yol güzergâhı mevcut haliyle korunmuş ve öngörülen tepe peyzajı ile sonlandırılmıştır. İkinci ulaşım güzergâhı ise, alanın batısında bulunan ve askeriye yolundan giriş sağlanan ana otopark alanıdır. Bu alandan yapı grubuna “Ana Yaya Aksı” ile erişilmektedir. Açık otoparkta, sporcu otobüsleri için parklanma alanı ve toplu taşıma durağına da yer verilmiştir.

Yapı Kullanım Kararları

Eğime uygun yerleşim ve eğimden çıkan çatılar, ana işlevler arası yaya akış sürekliliğinin sağlanması, tüm kapalı havuz alanlarının gün ışığını direkt olarak alması, açık havuz ve eğlence parkının maksimum güneşlenme olanağı ve halk havuzu ile ilişkisi, yapı grubunun belirleyici tasarım kararlarıdır.

Güneydoğu-Kuzeybatı yönünde uzanan ana yaya aksı üzerinden farklı kotlardan yapı grubuna giriş sağlanır. “Halk Havuzu”, “Açık Havuz ve Su Eğlenceleri Parkı”, “SPA ve Fizik Tedavi Merkezi” işlevleri aksın güneybatısında; “Sutopu Havuzu” ve “Olimpik Yüzme Havuzu” işlevleri ise aksın kuzeydoğusunda konumlanmıştır.

Zemin kat kotu, yapı grupları arasında giriş avluları ile zenginleşen bir “Sokak” olarak tasarlanmış ve alt kot – üst kot ilişkisi bu sokak üzerinden tanımlanmıştır. Giriş avlularından fitness salonuna ve yönetim katına giriş sağlanmaktadır. Zemin kat kotundan sportif yapı bloğuna yapılan sporcu girişi ile bu kotta bulunan soyunma odalarına ulaşılmaktadır. İç Sokak, yapının güneydoğu yönünde alt zemin kat kotuna amfileşerek bağlanır; bu noktada yer alan yönetim giriş avlusu ve iki kat yüksekliğindeki giriş boşluğu ile yapının kente dönük yüzü oluşturulmuştur. Yapı girişlerinde kurgulanan çekirdek grupları, iç sokak ile bağlantılı bir biçimde yaya ve engelli sürekliliğini sağlamaktadır. Sportif yapı bloğu, seyirci girişinin devamında oluşturulan açık bir amfi ile etkinlik tepesine bağlanmıştır.

“Çelik Trus” kirişlerle desteklenmiş teras çatılar, eğimden çıkan birer peyzaj elemanı olarak ele alınmıştır. Ana yaya aksının güneybatısında bulunan halk havuzu, açık havuz – su eğlenceleri parkı, SPA – fizik tedavi merkezi işlevli yapının yüksekliği 7.00 m, aksın kuzeyindeki sportif mekânların yüksekliği 9.50 m’dir.

Açık havuz ve su eğlenceleri parkı, söğütlük ve sulak alanın komşuluğundaki korunaklı alanda ve maksimum güneşlenme ilkesi doğrultusunda konumlandırılmıştır. Arazinin en alt kotunda yer alan ve yüzey sularını toplar konumdaki sulak alan, biyolojik gölet olarak düzenlenmiştir.

Tüm yapı grupları, cephe yüzeylerinin yanı sıra çatı ışıklıklarından da doğal ışık almaktadır. Teknik ve mekanik servis mekânları sportif yapı grubunun altında, alt zemin kat kotunda çözülmüş, halk havuzu mekanik ve teknik işlevleri için ise kısmi bodrum kat yapılmıştır.

Birinci aşama sonunda verilen tavsiyeler göz önüne alınarak, hafriyatın azaltılması adına, sportif yapı bloğu 3,00 m. yukarı alınmış, tesisat katı alt zemin kat kotunda çözümlenmiştir. İlk aşamada 5.00 m yüksekliğinde planlanan sporcu soyunma odaları katı 3,50 m. yüksekliğe çekilmiş, halk havuzunun bulunduğu yapının yüksekliği ise 7,00 m. ‘ye çıkarılmıştır. Böylece kapalı halk havuzunun çatı kotundan seyirci tribünlerine erişim sağlanmıştır. Kapalı halk havuzu soyunma odaları da 3,50 m. yüksekliğe çekilerek ana yaya aksının altında kurgulanmıştır. İlk aşamada toprağa gömülü kurgulanan sportif yapı bloğunun cepheleri, bu aşamada açığa çıkarılarak uzun cephe yüzeylerinden iç mekânlara ışık alınması sağlanmıştır. Halk havuzunun yer aldığı yapı bloğunun kat yüksekliğinin 7,00 m. yüksekliğe çıkarılması ile SPA ve FTM işlevlerinin üst katında oluşan ek kullanım alanı, “Fitness” salonu olarak önerilmiştir.

Malzeme Kararları

Eğimden çıkan çelik teras çatıların altında, yapı karakteristiğinde belirleyici olan ana malzeme cam cephe yüzeyleridir. Olimpik havuz mekânlarının cepheden yeterince ışık alması, iç mekânda fazlaca gölge oyunlarına yol açmayacak olması ve açık mekânlar ile direkt görsel bağlantının koparılması için “U Profil Cam Blok” (Linit) malzeme tercih edilmiştir. Kapalı Halk Havuzu cephesi, açık alanlarla ilişkili olarak alüminyum doğramalı şeffaf cam cephe ve U profilli cam blok olmak üzere karma bir sisteme sahiptir.

Opak yüzeylerde ağırlıklı olarak kullanılan beton, iki farklı dokuda, lineer ahşap derzli ve plywood derzli (cast in place) olarak iç mekânlarda da devam eder. Halk Havuzunun dış mekânla ilişki kurduğu saçak altı kullanım farklılıkları ve derinlikler tuğla kaplama ile desteklenmiştir.

Sportif havuzların çevrelerinde epoksi kaplama, Açık ve Kapalı Halk Havuzu çevrelerinde armuzlu ahşap kaplama, havuz içlerinde ise seramik kaplama kullanımı öngörülmüştür.

MALİYET RAPORU

Proje yaklaşık maliyeti, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ile “Peyzaj Mimarları Odası” 2015 verileri göz önüne alınarak aşağıdaki şekilde hesaplanmıştır:

 
Yapı Grubu Birim Maliyet (TL) Toplam Alan (m²) Maliyet (TL)
LYYA Kapalı İşlev
Alanları
5-B (ÇŞB) 1.500 16.181,55 24.272.325
LYYA Açık Havuz
ve Su Eğlenceleri Parkı
4-A (ÇŞB) 750 3.063,38 2.297.535
Sağlıklı Yaşam Parkı 3 (PMO) 103 69.718,47* 7.181.002,41
TOPLAM 33.750.862,41

 

* Sağlıklı yaşam parkının yaklaşık peyzaj maliyeti, kapalı işlevlerin taban alanı ve açık havuz alanları çıkarılarak hesaplanmıştır.

PEYZAJ MİMARLIĞI RAPORU

Karakteristik ağaç grupları ve değişken yönelişli eğimli topografya ile zengin perspektifler sunan, toplamda 82.000 m²’lik araziye yayılan proje alanının, Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi işlevlerinin yanı sıra, seyir ve etkinlik tepesi, mola ve doğa gözlem noktaları ile desteklenmiş sağlıklı yaşam parkuru, çocuk aktivite alanları, oturma ve dinlenme gibi kullanım önerileri ile mevcut ekolojik sisteme entegre olan “Sağlıklı Yaşam Parkı” kurgusuyla kent yaşamının bir parçası haline geleceği öngörülmektedir.

Proje alanı, mimari proje raporunda da belirtildiği üzere, baskın işlev grupları ve bunlar arasında kurulan güçlü ilişkiler ağı şeklinde özetlenebilir. Yapıları içeren işlev grubunun yerleştiği alanlar, arazinin ağaç yoğunluğunun çok az olduğu kısımlarıdır. Bununla beraber yapı grubunun cepheleri genel olarak güçlü söğütlük ve çamlık kitleler ile perdelenmiş konumdadır. Bu bağlamda, mevcut ağaç grupları doğal bir eşik olarak değil, yerleşkenin bir parçası ve tamamlayanı olarak ele alınmıştır.

Alana erişim için alternatifli ulaşım senaryoları belirlenmiştir. İhtiyaç programında belirtilen otopark talebinin büyük bölümü alanın batısındaki eğimi düşük ve mevcutta ağaç bulunmayan alanda çözülmüştür. Ayrıca, alanın kente dönük güneydoğu girişinde ve seyir – etkinlik tepesi olarak tanımlanan alanda otopark cepleri tasarlanmıştır. Söz konusu üç otopark alanıyla ilişkili olarak toplu taşıma durağı da önerilmiştir.

Genel otopark alanını yapı grubuna ve farklı kotlara bağlayan “Ana Yaya Aksı”, güneydoğu – kuzeybatı yönünde uzanan bir sokak olarak kurgulanmıştır. Otoparktan ana yaya aksına katılan kullanıcı, yoğun ağaç gruplarının arasından geçerek yapı grubuna ulaşılır. Ana yaya aksına eklemlenen tali akslar, yaya sürekliliğini yeşil dokuya nüfuz ettirerek sağlamaktadır. Kullanım yoğunluğuna göre yaya aksları açık alan hiyerarşisini destekler niteliktedir.

Eğimden çıkan çatı terasları, su ve ısı izolasyonundaki avantajları da göz önünde bulundurularak, pasif peyzaj ögesi olarak ele alınmıştır. Yer örtücü bitkiler ve çakıl bantların oluşturduğu lineer bir kompozisyonla tasarlanan yeşil çatıların, birinci aşama tavsiye raporunda da belirtildiği üzere, sürdürülebilirlik açısından çok az bakım gerektiren bitki türleri (Sedum sp.) seçilerek ekstensif sistem ile düzenlenmesi öngörülmüştür. Bu bağlamda hazırlanacak mineralli bitki taşıyıcı tabaka da hafif yapılı olacaktır.

Arazinin en alt kotunda yer alan ve yüzey sularını toplar konumdaki sulak alan, doğal arazi plastiği ve suyun akış izlerinin rehberliğinde biyolojik gölet olarak düzenlenmiştir. Mevcut söğütlüğün altında zengin alt örtü ile bitkisel kompozisyon çeşitlendirilerek doğal formasyon ihya edilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın