Tobogan Evi

İspanyol mimarlık ofisi Z4Z4 AAA tasarımı Tobogan Evi'nde, birbirinden farklı iki mekansal kurgu eve girişi tanımlayan bir ara hacimle dikeyde bağlanıyor.

TB House from ImagenSubliminal on Vimeo.

Aile; yaptıkları dünya seyahatini temsil edecek, bahçede yaşama arzularını karşılayacak ve ev hayatının sinematik yoğunluğunu somutlaştıracak, yeni bir ev istiyordu. Çözüm bir parselde iki farklı ev tasarlamaktı.

Tobogan evi güney yamaca yerleşmiş üç katlı jenerik bir ev. Proje iki evi ve bir boşluğu üst üste koyuyor. Park yerini, girişi ve iki merdiveni barındıran ara boşluk termal dengeyi sağlıyor ve -salonu, sauna/fitness alanını, barı ve mutfak bölümünü geçerek- kestirme bir yürüyüş rotası tanımlıyor.

Evlerden bir tanesi, alışkanlıkları ve rutinleriyle toprağa oturması için tasarlandı. Öbürü ise daha kaygısız, zeminden özgürleşmiş, havada, bahçeden iki kat yukarıda uçmaya bırakıldı. İki ev malzeme, şekil ve ağırlık olarak birbirlerinden tamamen farklı. Kompleksin en önemli mekansal vurgusu iki ev arasındaki heterojen, muğlak ve zarımsı mekan. Bu mekana kurgusal gücünü veren ise, katlar arasındaki dolaşım sırasında ev hayatını görünür hale getirmesi.

Zemin kat iki uzun beton duvar arasında yer alıyor. Bu duvarlar aralarında “alışılagelmiş ve modern” hacimleri barındırıyorlar. Güneyde “Güzel Hayat” bahçesi, kuzeyde “Grotesk Bahçe”, ortalarında ise iki kat yüksekliğindeki kış bahçesi var. Bu yeşil hattın bir kot üstünde, zemin kottaki döşeme; arabaların mutfak ve yemek alanı üzerinden, bir taraftan diğerine geçebilmelerini sağlıyor.

En üst kattaki 3 silindir ise oluklu paneller, perdeler, hava ve aynalarla sarılı. Silindirlerin içinde “super-interior/super iç” yer alıyor ve ahşap, pamuk, keten ve ipekle kaplanmış, “hediyelerle” dolu 9 odaya ihtiyaç duydukları mahremiyeti sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın