Katılımcı (Skec Architects), Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Batısında yer alan park ile bütünleşik tasarımı amaçlanan spor merkezi ihtiyaç programında yer alan m² büyüklükleri ve arsa alanı göz önünde bulundurularak tek kat üzerine kurgulanmıştır.

Doğu batı aksındaki park ile filyos nehri rekreasyon alanı bağlanarak ve kuzey yönünde şehir merkezinden gelen yol aksından arsaya erişim sağlanarak yapı ana fonksiyonları barındıran 3 parçaya bölünmüştür.

Parkla komşu olan iki parçadan sosyal alan olarak planlanan yapı geri çekilerek parkla kurulan ilişki güçlendirilmiştir.

Park filyos aksı ile şehir aksının kesişim noktasında yapı parçaları boşaltılarak bir iç avlu oluşturulmuş ve yapılara söz konusu avludan giriş sağlanarak avlunun yapısı güçlendirilmiştir.

Fitness yapısında bulunan sauna bölümleri ve fitness salonunun gerekli olan mahremeyetini sağlamak ve sokak gürültüsünden uzaklaştırmak amacıyla iç bahçeler oluşturulmuştur. İç bahçelerin cephe kısmında duvar düzenli bir biçimde boşaltılarak hava geçirgenliği sağlanmış ve spor merkezini tanımlayacak cephe karakteristiği ortaya çıkmıştır.

Çok yağmur alan bölgede yağmur suyunu avluda oluşturulan biyolojik gölette toplamak adına yapının üst örtüsü iç kısma doğru eğimli hale getirilmiştir.

Havuz yapısında soyunma ve havuz bölümü arasında iç bahçe planlanmış, yol ve park cephesinde ise açık alanın kullanımını kontrollü girişi bozmayacak şekilde tanımlanan duvarlar eklenmiştir.
Yapı bütününde iç ve dış cephede çaycuma ölçeği düşünülerek hem yapım hem de bakım maliyetleri göz önüne alınarak ağırlıklı sıva olmak üzere kısmı metal kaplama uygulamaları yapılmıştır.

Kafe, satış alanı, eğitim salonu park tarafında konumlanmıştır.

Fitness yapısında girişteki kontrolden geçtikten sonra soyunma odasına ulaşan kullanıcılar havuz yapısında ise kontrolden geçtikten sonra sırasıyla kuru koridor, soyunma odaları, ıslak koridor ve havuza ulaşmaktadır.

Havuz ve fitness yapılarından ulaşılan bodrum katı personel soyunma odalarını ve teknik alanları içermekle birlikte bu iki yapıyı toprak altından birbirine bağlamaktadır.

Yapıda bulunan tüm kullanım alanları doğal havalandırma ve aydınlatma olanağına sahiptir. havuz mekanında açılan karşılıklı bahçeler ile hava sirkülasyonu sağlanmıştır.

Etiketler

1 Yorum

  • selim-aygun says:

    İşlevlerin tek kat üzerine ve küme şeklinde kütleler olarak kurgulanması bence projenin olumlu yanlarından. Ancak oluşturduğunuz avlular sebebiyle yapıya giriş verdiğiniz ön alanlar parsel bünyesinde sıkışmış gibi görünmekte.
    Kütlelerdeki dolu boş oranları üzerine biraz daha çalışabilseniz daha iyi sonuçlarla karşılaşabileceğinizi düşünüyorum. Tebrikler ve emeğinize sağlık …

Bir yanıt yazın