Katılımcı (Okan Koloğlu), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

Katılımcı (Okan Koloğlu), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

PROJE RAPORU

STATIK AÇIKLAMA RAPORU

Ana taşıyıcı sistem betonarme temellere oturan üstte özel formlu kemer sütrüktüre halatlarla asılı çelik konstrüksiyon makas gövde ve gövde üzerinde betonarme&çelik kompozit döşeme olarak tasarlanmıştır. Alt katta yer alan yaya ve bisiklet yolu ise ana gövde alt ve üst başlıklarından kısmen konsol çalışan bir sistem olarak öngörülmüştür.

Köprü zemine kenarlarda ve ortada olmak üzere üç ana noktadan mesnetlenmektedir. Taşıyıcı makas olarak tasarlanan köprü gövdesi, mimari form verilmiş ve temelde kemer sistem olarak çalışan üst taşıyıcı kemerlere çelik halatlarla asılarak desteklenmiştir. Üst kemer kirişleri en yüksek noktasında tek düğüm noktasında birleşmiştir. bu şekilde her iki yönde yatay stabilite güçlendirilmiştir. Köprü gövdesinde rüzgar ve deprem yüklerinden oluşabilecek yatay etkiler halatlarla üst kemerlere de aktarılmıştır. Böylece rijit üst kemer sistemi sadece düşey yükler için değil yatay yükler içinde efektif olarak kullanılmıştır.

Köprü gövdesi, boyuna istikamette yüksekliği 4200 mm olan 5 adet ana taşıyıcı makas ve yine bu makasların alt ve üst başlıklarını birbirlerine yatay istikamette bağlayarak oluşturulmuş yatay makaslardan oluşturulmuştur. Gövde Bu Şekilde Yatay Deprem Ve Rüzgar Yüklerine Karşı Da Güçlendirilmiştir.

Üst kemerlerin taşıyıcı sistemi boru kesitlerden oluşan dikdörtgen kesitli makaslardan oluşturulmuştur.

Üst kemer makasları zemine dönmeleri serbest ötelenmeleri önlenmiş sabit mafsallar olarak tasarlanarak temel tasarımı düşey yüklere ve yatay itkilere göre düzenlenmiştir. köprü gövdesi ise h, ı ve boru kesitli profillerden oluşturulmuştur. Köprü gövdesi ortada dönmeleri serbest ötelenmeleri önlenmiş sabit mafsal mesnet olarak, iki uçta ise dönmeleri ve boyuna yönde ötelenmesi serbest hareketli mesnet olarak tasarlanmıştır. Köprünün her iki ucunda da dilatasyon öngörülmüştür.

Temel yapısı ise betonarme kazıklarla güçlendirilmiş kaide temeller olarak öngörülmüştür.

Etiketler

Bir yanıt yazın