3. Mansiyon, Van İpekyolu Belediye Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

Yerel Yönetim Yaklaşımı

Kent nüfusunun büyümesi ile birlikte kentli taleplerinin de artması ve belirleyici olması, yönetim anlayışının yerinden-yerel hale gelmesini zorunlu kılmıştır. Yerel yönetimden beklentiler yol, kaldırım yapan, temizlik, imar vb. belediye hizmetlerini veren bir kurumun ötesinde, kültürel, sosyal ve ekonomik yaşamın içerisinde yer alması yönündedir. Belediye Binası olarak kullanılacak yapıdaki işlev seçkisinin bir araya gelişi ve kullanım hiyerarşisi bu açılımı destekler nitelikte olmalı; yapının ölçeği, çevreyle ve insanla kurduğu ilişki, çağdaş yerel yönetim anlayışını farkındalık ve duyarlılık bağlamında yansıtmalıdır.

Kentsel Yaklaşım

Belediye merkezi alanı için en baskın veri, komşuluğundaki kent parkıdır ve alanın batısında yer almaktadır. Alanın doğusunda ise İrfan Baştuğ İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Park alanının doğusunda sırasıyla, imar planında ticaret olarak belirlenmiş parseller, Musa Anter Parkı ve Van Kültür Merkezi yer alır. Ticari parseller İnkılap Sokak ile, Kültür Merkezi ise Milli Egemenlik Caddesi ile sınırlanmıştır.
Belediye Merkezi alanı ve yakın çevresinde bulunan kamusal açık alanlar, kamu yapıları ve ticari parseller bir bütün olarak ele alınmalı, yaya öncelikli bir yaklaşımla bu alanların birlikte “Sosyal ve Ticari Odak” olma potansiyeli değerlendirilmeli, yükselme eğilimleri, parsel ve yapı geçirgenlikleri bu bağlamda gözden geçirilmelidir.

Mimari Yaklaşım

Proje alanının doğusunda bulunan okul alanı, öneri yapı bloğunun konumlanmasında ve organizasyonunda bir eşik teşkil eder. Alanın batısında yer alan Park Alanı ise, yapının kamuya açıldığı bir Kent Parkı olarak ele alınmıştır.

Öneri yapı, sınır ve açılımları gözetecek şekilde; alanın doğu cephesinde konumlanan lineer ofis bloğu ve batı cephesindeki Kent Parkı ile ilişkilendirilmiş katmanlı yapı bloğu olarak ikiye ayrılmıştır. Bu iki bloğun organizasyonu bir iç sokak üzerinden tariflenmiştir. Katmanlı yapı bloğu, sosyal işlevler ve eş başkanlık birimlerini barındırır; oluşturduğu boşluklar, konsollar, sosyal mekânlar ve çatı terasları ile kent parkına nüfuz eder ve gündelik yaşamın parçası haline gelir. Katmanlı yapının yeşil çatı terasları, parkın kullanım olanaklarını çeşitlendirir.

Çok amaçlı salon, belediye meclisi, kütüphane ve cep salonu, katmanlı bloğun zemin katında direkt olarak park alanı ile ilişkilidir ve kullanımları olanakları parkı da kapsayacak şekilde genişleyebilir. Meclis salonu bu sistem içerisinde sadece meclis toplantılarının yapılacağı bir mekândan ziyade, halkın kullanımına ve katılımına da açılabilen bir sosyal mekân olarak ele alınmıştır.

Yapı iç sokağı ofis bloğuna paralel bir şekilde kuzey güney yönünde uzar. Yapı ana girişleri, kuzeyde ‘Halk Girişi’ güneyde ise ‘Başkanlık Girişi’ olmak üzere bu iç sokağın iki ucunda yer alır. Parktan yapıya ve iç sokağa doğru dik yönde iki sosyal merkez girişi bulunmaktadır ve yapı çekirdekleri bu kesişimi karşılayacak şekilde konumlandırılmıştır. İç sokak, zemin katta yer alan işlevlerin kullanımında bekleme, karşılama, dinlenme işlevlerine olanak tanıyacak şekilde düzenlenmiştir.

Zemin altı otopark giriş çıkışı, yapının doğu cephesinde ve yapı yaklaşma sınırından 6m çekilerek tek yönlü sağlanmıştır. Otoparka kuzeydeki Fevzi Çakmak Caddesinden girilir, güneydeki İnkılap 2 Sokaktan çıkılır. Açık otopark, proje alanının güneyinde İnkılap 2 Sokak cephesinde düzenlenmiştir.

Yapı bloklarındaki işlevsel ve kütlesel ayırım, malzeme kararları ile de desteklenmiştir. Katmanlı blok, park alanı ile ilişkisi göz önüne alınarak boşluklu ahşap dikmelerle kaplanmıştır. Lineer ofis bloğu ise katmanlı bloğa sınır ve fon teşkil edecek şekilde beyaz bir prizma olarak ele alınmıştır. Yapı cephesi, mantolama + sıva + boya ile ahşap dikmeler ve alüminyum doğramalı pencere boşluklarından oluşur.

Etiketler

Bir yanıt yazın