Rwinkwayu Konutları

Bölgedeki hastanede çalışan sağlık personelinin konaklaması için tasarlanan konutların yapımında yerel malzeme ve iş gücünden yararlanılmış.

New York merkezli mimarlık ofisi Sharon Davis Design tarafından; Ruanda Sağlık Ortaklıkları Köy Girişimi (Rwanda Village Enterprise for Partners In Health) ve Ruanda Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle tasarlanan ortak yaşam alanı 2015’in temmuz ayında açıldı.


Tasarım hem alanın sıcak ve kuru iklimine cevap veriyor hem de kısıtlı olan bütçeyi gözetiyor. Binadaki her yatak odası, vadiye bakan, üstü çatıyla örtülü küçük bir açık alana sahip. Özel alanlar ortak alanlara ve banyoya, binanın dış yüzündeki geçişlerle bağlanıyorlar. Bu yarı açık bağlantı yolları paneller ve çatıyla örtülerek dış mekândan ayrılıyor. Okaliptüs ağacından yapılmış ekranlar binayı kullananların mahremiyetine önem verirken bir yandan da geleneksel yapım yöntemleriyle bağlantı kuruyor.

Binanın yapımında kullanılan tüm malzemeler Ruanda’dan sağlandı. Yapımda bölgenin taşı kullanıldı. Duvar örmekte kullanılan tuğlalar bölgedeki kadın kooperatifinin üretimi. Yerel ekonomiye katkı sağlamak için bütün süreçteki iş gücünün %90’ında yerel halka görev verildi.


Tasarımcısı Sharo Davis’e göre proje doktorlar ve hemşireler için yapılmış bir konaklama alanı olmaktan çok daha fazlası. Proje doktorlar ve hemşirelere hastaneye yakın konaklama imkânı sunarken zamandan ve paradan tasarruf edilmesini ve bölgede çalışacak sağlık personelinin bölge halkının bir parçası haline gelebilmesini amaçlıyor. Davis’e göre bu anlamda projenin amacı köy içinde köy yaratmak.


Proje, her bir binada sekiz hemşire ve sekiz doktor olmak üzere toplam on altı kişinin konaklaması için tasarlandı. Rwinkwayu hastanesinin hemen yakınında yapılan proje, PIH(Partners In Health) tarafından geri kalmış bölgelerde yürütülmekte olan çalışmalardan bir tanesi.

Etiketler

Bir yanıt yazın