Katılımcı, Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Yakın Çevresi Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

KONUM

Yarışma alanı, Ege Bölgesi Denizli ili, Pamukkale Üniversitesi kampüsü sınırları içerisindedir. Söz konusu alan spor birimleri ve eğitim birimlerinin belirgin olarak oluşturdukları bölgelerin kesişiminde yer almaktadır. Kampüs genelinde fakülte birimlerini çevreleyen iki ulaşım aksı ve Cengiz Bektaş yaya yolu mevcuttur. Bu potansiyeller doğrultusunda konumlanan yapı kütlesi kampüs ölçeğinde fakülte birimleri bölgesini daha da belirgin hale getirmekte ve sonlandırmaktadır.

BAĞLAM

Yapı kütlesi Cengiz Bektaş yaya yolu projesinin sonlandığı alana cevap vermektedir. Bununla beraber yapının konumlandığı yerde bulunan gölet bir potansiyel olarak ele alınıp tasarıma dahil edilerek kampüs genelinde bir odak alan oluşturmak hedeflenmektedir. Tasarım öğrencilerinin diğer tüm öğrencilerle kuracağı sosyal ilişkilerin maksimum düzeyde olması amaçlanarak, önerilen lineer kütlede yaya aksları oluşturulmuştur. Bu kamusal sokaklar yapının 1. ve 2. etap kütlelerinin de konumlarını belirlemektedir.

TASARIM

Tasarlanan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, çevresi ile kurduğu iletişim ve etkileşimi kendi bünyesinde de sürekliliğini sağlamıstır. Öğrencilerin aidiyet duygusu hissetmeleri ve aralarındaki iletişimin kuvvetli olabilmesi fikri üzerinde durulmaktadır. Çalışma stüdyoları birleştirilebilir esnek ‘boşluklar’ olarak tasarlanmıştır. Stüdyo mekanları arasında görsel ve fiziksel iletişim sağlayacak ‘amfi’ler tasarlanmıştır. Amfilerin de stüdyo alanları olarak kullanılması düşünülmüştür. Önerilen büyük stüdyo boşlukları yeri geldiğinde açılıp kapanan ahşap yüzeylerle ‘modüler sistem’ olarak çalışmaktadır. Öğretim görevlilerinin ve öğrencilerin kullanım alanları birlikte tasarlanarak eğitimin sürekli devam etmesi hedeflenmiştir. Yapının girişinde yer alan tasarım sahnesi projede bulunan katlar arası bağlantıyı güçlendirmektedir. Lobinin giriş aksı doğrultusunda çökertilmesiyle oluşan amfi alt ve üst kat arasında görsel ve fiziksel ilişki sağlamaktadır. Yapı girişleri fonksiyonlarına göre ayrılmıştır. Yeşil aktivite adaları, sergi duvarları ve yansıma havuzları ile yaya yolları tariflenerek yarışma alanı içerisinde çevre tasarımları yapılmıştır.

ETAPLAMA VE GELİŞİM

Binanın tasarlanan yollarla parçalanarak etaplandırılması sağlanmıştır. Amfi ve öğrenci kulüplerinin ana kütleden ayrılıp sosyal odak olan göletin batısında tasarlanması ile fakültenin çevresiyle olan etkileşim yüzeyleri genişletilmiştir. Gelecekte büyüme planı düşünülerek göletin güneyine 3. Etap için alan önerilmiştir. Sonuç olarak oluşturulan mimarlık ve tasarım fakültesiyle sadece bir yapı bloğuyla sınırlı kalmayan öğrencileri tasarıma ve düşünmeye yönlendirip birbiriyle etkileşimini sağlayacak bir ‘tasarım mahallesi’ oluşturmak hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın