+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Adémia Ofis Binası ve Antrepo

Adémia Ofis Binası ve Antrepo

7 Ocak 2016, 14:15
  defa okundu.

João Mendes Ribeiro Arquitecto tasarladıkları ofis binası ve antrepo projesinde, malzemeyi ve rengi kullanarak, birbirinden farklı boyutlardaki iki hacmi tek bir kimlik altında okutuyor.

Mimari ekip projeyi anlatıyor:

Endüstri alanında bulunan Adémia ofis binası ve depolama alanı; ofisi, antrepoyu ve satış alanlarını içine alan iki hacimden oluşuyor. Daha küçük olan iki katlı kütle arsanın sınırından ana caddeye cephe veriyor. Satış alanı zemin katta, ofislerse birinci katta yer alıyor.

Daha büyük ve uzun olan tek katlı antrepo ise arsanın ortasında yer alıyor. Antrepoyla, arsanın ön tarafında yer alan satış ve ofis kütlesi birbirlerine bir koridorla bağlanıyorlar. Koridor, iki kütle arasındaki açık avlunun üzerinde geçiyor.

İki binadan da geçen yatay bir çizgi, kullanılan iki farklı malzemenin (beton ve griye boyalı, oluklu sac levha) sınırlarını çiziyor.

Yapım aşamasında, yerinde dökülen beton bu çizgiye kadar uygulandı. Beton kalıbının, sonrasında kullanılacak oluklu levhayla aynı yüzey özelliğine sahip olması, duvarların baştan aşağı aynı desende olmasını sağladı. Yatay çizginin üst kısmı panellerle kaplanırken cephe açıklıklarının olduğu yerlerde micro delikleri olan benzer bir kaplama malzemesi kullanıldı. Micro deliklere sahip yüzey iki binayı birbirine bağlayan koridorda da kullanılarak geçirgenlik sağlandı. Cephe malzemesinin tutarlı ve uyumlu kullanımı sayesinde binalar kendilerine özgü bir tanım edindiler ve bir bütün olarak algılanmaları mümkün oldu.

Antreponun içinde cilalı beton kullanıldı ve binanın teknik aksamı gizlenmedi. Binanın çatı strüktürü, beton ve çelik yapı elemanları da her hangi bir malzemeyle kaplanmadı, böylelikle endüstriyel bir atmosfer elde edildi. Antreponun içinde çelik strüktürle ve gri beton panellerle inşa edilen asma kat, binaları birbirine bağlayan koridora giriş için alan üretirken, bir yandan da çalışanların kullanabileceği bir hacim oluşturdu.  Ofis binasında mekân, huş ağacından kontrplaklarla, mobilyalarla ve alçı panellerle bölündü, yerde ise kendisi düzlenen harç kullanılarak bütünlük sağlandı.

Binalar kullanıma açılmadan önce içlerinde düzenlenen sergide mekânda duvar olmadığı için “box in the box” konsepti uygulandı. İlk “box” olan antreponun içine bir ikinci “box” olarak ahşap veya alçı paneller yerleştirildi. Geçici olan bu paneller üç sergileme odası oluşturdu. 

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Portekiz
Proje Tipi: Depo, Ofis, Mağaza / Showroom
Proje Tipi Grubu: Endüstriyel, Ticari
Ana Yüklenici: Ramos Catarino 2
Peyzaj Mimarlığı: João Mendes Ribeiro
Statik Projesi: Paulo Maranha Tiago
Mekanik Projesi: Pedro Dias
Elektrik Projesi: Luís Ribeiro
Proje Başlangıç Yılı: 2010
İnşaat Bitiş Yılı: 2014
İlgili Projeler