+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Nogyanng'da Ev

Nogyanng'da Ev

17 Aralık 2015, 14:30
  defa okundu.

Güney Kore'de Studio Gaon'un tasarladığı ev, üç jenerasyondan aile üyelerinin hem kendilerine yeterli özel alana hem de ortak alanlara sahip olduğu bir kurgu öneriyor.

Studio Goan projeyi anlatıyor:

“Nogyanng'da Ev” şehrin artık daha fazla genişlemesine olanak vermeyen yeşil kuşağa bakıyor. Ev şehrin merkezine yakın ama sessiz bir noktada; bir apartman kompleksinin, ilkokulun ve Nogyang istasyonunun yakınında bulunuyor.

Ev, ailenin üç neslinin beraber yaşaması için yapıldı: üç çocuk, bir çift ve yaşlı anneleri. Her biri kendi odasını ve aynı zamanda normal yaşantılarını sürdürebilecekleri yeterli bir alan talep etti; ama arazi 147 m2 idi. Alan isteklerini gerçekleştirebilmek için çok küçüktü. Yapmamız gereken, evi inşa ederken arsaya nasıl sığacağının bir yolunu bulmaktı.

İnsanlar arasında ne çok uzak ne de çok yakın olacak yeterli bir mesafeye ihtiyacımız var. Bir aile için de aynı şey geçerli. Eskiden aile üyeleri arasındaki mesafeyi korumak için bahçeler, çitler, kapılar gibi pek çok mekânsal araç vardı. Modern evlerde ise bolca alan var ama “özel alan” yok ve bu alan yokluğu bireylerin birbirleri tarafından gözlenip müdahaleye uğramasına neden oluyor.

Arsanın küçük ve ailenin kalabalık olması üzerine, insanlar arasındaki uzaklığı korumak için alanı dik olarak ayırdık. Her kata hem özel hem ortak alanların yerleştirilmesiyle özgürlük kadar etkileşimin de sağlanabilmesi amaçladık.

Birinci katta, direkt dışarıya bağlanan alan evin yaşlı annesi için yapıldı. İçerisinde banyosu ve küçük bir mutfağı olan stüdyo tarzındaki bu alan burada yaşayacak kişinin evin diğer bölümlerinden ayrılabileceği, bağımsız girişi olan bir alan olarak tasarlandı.

İçerisinde ebeveyn yatak odası, salon, mutfak ve temizlik odasını içeren ikinci kat evin ana katı. Bu bölüm, ev hanımının belli bir mesafede aileyle ilgilenmesi için yeterli servis alanı içeriyor. Üç çocuk için olan oda üçüncü katta yerleştirilmiş. Bu kattaki küçük aile odası yerde, güneş ışığının ikinci kata geçmesini sağlayacak bir aralık açıyor.

Yapının şekli arsanın şeklini takip ediyor, özellikle ikinci kat terasının geometrisinde vurgulanan arsa sınırı geniş açık bir pencere hissi veriyor. Çekme mesafesini göz önüne alarak, kazan dairesini çatı katına giden merdivenlerle beraber ön cepheye koyduk. Bu karar evin bu bölümüne tamamlanmamış hissi verdi. Bu, çatı katında küçük bir gölge yaptı ve yeşil alanın eski bir yerleşim alanıyla arasındaki sınırı sembolize edecek bir çerçeve oluşturdu.

Ev geleneksel aile kavramıyla ve yeni bir olgu arasında bir çizgide tasarlandı. Bu sınır kullanıcılar için üzerinde bir ev yapmak ve evin içinde yaşamak için oldukça garip bir sınır.

Reklam

Etiketler


Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Güney Kore
Proje Ofisi: Studio Gaon
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Tasarım Ekibi: Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh
Ana Yüklenici: geum gang construction
Fotoğraf: Youngchae Park
Proje Başlangıç Yılı: 2013
İnşaat Bitiş Yılı: 2014
Arsa Alanı: 146㎡
Toplam İnşaat Alanı: 164.93㎡
İlgili Projeler