Amiens Krematoryumu

Plan 01 kolektifi tarafından Fransa'da tasarlanan krematoryum, peyzaja katılan kurgusuyla ziyaretçilerine dingin ve ağırbaşlı bir arka plan olmayı amaçlıyor.

Farklı mimarlık ofislerinden gelen 10 kişiden oluşan mimarlık kolektifi Plan 01, inşasını yeni bitirdikleri krematoryumu anlatıyor:

Renne krematoryumunu tamamladıktan sonra, mimarını sürecin en duyusal ve zengin noktalarına dâhil eden bu bina tipolojisi üzerinde düşünmeye devam ettik. Bu tipoloji mesleğin etik yönünü değerlendirmek için bize alan sağladı. Çok az proje vardır ki bu kadar çok duyguyu barındırsın ve insanlığın kültürel mirasının ifadesi olsun. Bunun yanında birçok risk ve engel de vardır ki üstesinden gelindiğinde yaşamın en kuvvetli şekliyle ortaya çıkmasına izin verir.

Fransa’daki krematoryum sayısının artışı aynı zamanda bir krematoryumun nasıl olması gerektiği konusundaki kültürel anıştırmaları da sorgulanır hale getirir.

Bizim yaklaşımımızın başarısı; hayatımızın en korkulan anlarından birinde, bir yakınımızı kaybettiğimizde ve dahası en gerçek anlarından birinde, sevilen kişinin bedeni yakılırken, ağırbaşlı ve huzurlu hissettirecek bir çevre yaratabilmesi oldu.

Tasarımda; binanın araziyle ortak çalışmasına, seramoniler sırasında ortaya çıkabilecek farklı reaksiyonları göz önüne alan bir mekânsal sistem üretmesine çalıştık. Yakma seramonisinin duygusal ağırlığıyla yüzleşerek, kullanıcılar tarafından farklı manalar verilebilecek ve bu farklılıklara adapte olabilecek bir mekân önerdik.

Sonuçta ortaya çıkan proje, daire şeklini evrensel ve ebedi bir sembol olarak kullanarak kolektif hayal gücündeki ruhaniliği tasvir etmeyi amaçladı. Mimarlığımız, dairenin güçlü imgesi üzerine şekillenerek açıkça tanımlanabilen bazı temaların temsili haline geldi:

  • Ölünün merkezi pozisyonu
  • Evrensel ve ebedi bir sembol olarak daire
  • Maneviyat
  • Günlük hayata dair referansların kaldırılması
  • Yolculuğun yoğunluğu ve akıcılığı
  • Toprağa karışmak
  • Teknik elemanların gizlenmesi

Araziyi ele alışımız, çevresiyle beraber yankılanan, kota oturan bir mekân üretmemize yol açtı. Bütün bir düzenleme farklı ölçeklerde ve dokularda elemanların değişken kombinasyonlarından oluşuyor. Akıcı ve sakin bir dinamiği olan, düşünceli ve duyarlı mekânın değişken tanımlarını yapan bir kurgu oluşturmak amaçlanıyor. Arazi ve proje arasındaki çift taraflı bağımlılık bitki örtüsü ve bina arasındaki dengeli ilişkiyle çözülüyor. Yapı, insan hayatının acı verici fakat kaçınılmaz bir anına, ağırbaşlı bir arka plan sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın